Monday, January 24, 2011

MODELUL DE ŢARĂ A FĂCUT PUI!

Începând din 20 octombrie 2010, a apărut în info-land-ul Internetului, site-ul Proiectdetara.ro. Iată că MODELUL DE ŢARĂ al profesorului Florian Colceag a făcut pui. În continuarea ideii-liant a transformării sau resuscitării României prin acest proiect impresionant (prezentat, promovat şi susţinut de CERTITUDINEA, încă din 2009), iniţiatorii site-ului Proiectdetara.ro preiau din voleu şi duc mai departe conceptul. Site-ul a fost configurat cu acordul şi susţinerea distinsului profesor, care are, de altfel, şi un text publicat aici („Banii şi Statul. Ciclurile istorice şi economice”, preluat de pe CERTITUDINEA). E foarte bine, e minunat chiar, că din ce în ce mai mulţi oameni încep să vorbească aceeaşi limbă! Ceea ce, la un moment dat, va determina fauna politică să cedeze în faţa competenţei. Vom prelua cu bucurie de pe Proiectdetara.ro tot ceea ce ni se pare convingător şi determinant pentru schimbarea mentalităţii populaţiei, în sensul proiectuluiMODELUL DE ŢARĂ. Mă încearcă însă o mică amărăciune şi chiar o teamă. O idee atât de generoasă şi de revoluţionară îşi poate pune singură piedici, prin chiar promotorii ei, dacă nu acţionează după o strategie comună. Fie şi sub aspectul trimiterii de linkuri la textele comune ale site-urilor (precizarea sursei, citiţi şi pe..., preluat de pe site-ul... etc). Nu de alta – adică nu de dragul „priorităţii istorice” a unui demers sau altul, şi nu neapărat pentru că aşa e moral – dar este IMPERIOS NECESAR ca în spaţiul public să se ştie că nimeni nu e singur. Pentru că suntem, cu siguranţă, mult mai mulţi decât ştie lumea şi chiar decât ştim noi! Şi pentru că aici e vorba de resuscitarea României. Din motive similare noi, cei de la CERTITUDINEA, împreună cu alţi câţiva entuziaşti, am purces la construirea unei „autostrăzi” de circulaţie a ideilor şi problemelor româneşti, intitulată CLUBUL PRESEI TRANSATLANTICE. Nu ştim dacă vom reuşi în fapt, dar măcar încercăm! Încercăm să arătăm, pe orice cale, cât de mulţi sunt cei care au determinarea să pună umărul la salvarea României şi ce posibilităţi de promovare şi acţiune există în realitate.
Revenind la ideea iniţială, vreau doar să mai precizez un lucru: etica unui demers nu este doar o problemă de moralitate, ci şi o premiză a succesului...
Autor: Miron Manega

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)