Cristina Ghenoiu, Radu Beleca şi Valeria Popa s-au numărat ieri printre premianţii de la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Unii dintre laureaţi şi-au arătat disponibilitatea de a reveni în ţară după terminarea studiilor pentru a contribui substanţial la dezvoltarea ţării.
Cristina Ghenoiu
" Dedic acest premiu tuturor românilor din străinătate care au ales să ducă numele României mai departe. "
- Doctorand la Universitatea Cornell din SUA, unde a fost admisă în 2005. Studiază biologia celulară şi cromozomială, biologia moleculară, genetică şi biochimie.
- Colegiul Mount Holyoke, din
- Cursuri de egiptologie la Universitatea din Cairo.
- Colegiul Lester B Pearson din Vancouver, Canada.
- Studii gimnaziale la Colegiul „George Coşbuc" din Bucureşti, România.
Radu Beleca
" Vreau să ajut la aşezarea României la masa cercetării internaţionale. "
- Doctorand în fizică la Universitatea Brunel din Londra, Marea Britanie, din 2007. Studiază electrostatic aplicată, atomizare, aerosoli, sisteme laser, inhalatoare şi protecţia mediului. Beneficiază de o bursă acoperită integral de universitate şi o companie farmaceutică.
- Universitatea Tehnică din
- Liceul „Emilian Gojdu" din Oradea.
Valeria Popa
" Nu vreau să părăsesc România pentru că aici am familia şi toţi prietenii. "
- Facultatea de Economie Pantheon-Sorbona, Paris, Franţa.
- Studentă în anul III la Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Relaţii Internaţionale. Se pregăteşte pentru un masterat în Franţa sau Marea Britanie.
- A publicat articole în revista „Manageri în dialog". Vrea să devină jurnalist economic.
- Face parte din organizaţii studenţeşti din Franţa şi România.
- Colegiul „Vasile Alecsandri" din Galaţi.
Cei mai buni tineri de la universităţile de top din Europa şi America de Nord au fost premiaţi ieri în cadrul Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediţie, s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului şi a avut patru secţiuni: marele premiu, licenţă, studii postuniversitare şi burse Erasmus. Ultima categorie a fost introdusă în premieră în acest an. Sebastian Burduja, preşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), a declarat că tinerii români care învaţă afară pot contribui substanţial la dezvoltarea ţării: „Primiţi-ne acasă! România nu-şi permite să piardă capetele strălucite pe care le are". Şeful LSRS a adăugat că tinerii români cu merite excepţionale reprezintă modele autentice de excelenţă, iar România are nevoie acum mai mult ca oricând de expertiza şi entuziasmul lor. Câştigătorii au fost selectaţi de un juriu din care au făcut parte personalităţi precum Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, Sergiu Celac, fost ambasador la Londra, d iplomatul Andrei Ţărnea, universitarii Adrian Curaj şi Dumitru Borţun, Marian Staş, preşedinte Codecs.
Marele Premiu a fost decernat de Ionel Haiduc, preşedintele Academiei, Cristinei Ghenoiu, o tânără de 29 de ani, doctorand în biologie celulară şi cromozomială la Universitatea Cornell din SUA. „Dedic acest premiu tuturor românilor din străinătate care au ales prin muncă şi sacrificiu să ducă numele României mai departe", a spus tânăra. La vârsta de 16 ani, pe când era elevă în clasa a X-a la Colegiul „George Coşbuc" din Bucureşti, Cristina Ghenoiu a plecat din România cu o bursă în Canada. Tânăra vrea să-şi construiască o carieră internaţională în biochimie. Ea spune că pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să rămână în SUA.
„Vreau să colaborez, nu să iau locul cuiva"
Un alt laureat la categoria studii postuniversitare a fost Radu Beleca, 27 de ani din Oradea. Tânărul este doctorand în fizică la Universitatea Brunel din Londra, Marea Britanie. „Vreau să mă întorc în România şi să colaborez cu cei de aici, şi nu să iau locul cuiva", a declarat tânărul. El a adăugat că atunci când a plecat i s-a cerut să rupă definitiv legăturile cu România dacă vrea să facă cercetare de performanţă în Marea Britanie, dar că el nu a putut face acest lucru. „Vreau să ajut la aşezarea României la masa cercetării internaţionale pentru că puţini ştiu că noi avem tehnologii pe care străinătatea nu le are", a declarat el. Tânărul a afirmat că sistemul de învăţământ britanic e mai performant deoarece e finanţat şi susţinut continuu, spre deosebire de cel din România.
Premiul pentru Studentul Erasmus al anului a fost acordat Valeriei Popa. Tânăra are 22 de ani şi urmează cursurile Academiei de Studii Economice din Bucureşti, fiind student în anul III. „Nu am vrut neapărat să plec în străinătate să plec, dar din liceu am făcut o pasiune pentru limba franceză", a spus fata. Ea a adăugat că nu se gândeşte să părăsească România.
Ce este LSRS
Liga Studenţilor Români din Străinătate reuneşte 5.000 de tineri care se află la studii la universităţi din toată lumea. Scopul organizaţiei este să apere şi să promoveze drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a facilita contribuţia lor la dezvoltarea României. Liga militează pentru întoarcerea studenţilor români în
Lista premiilor pentru excelenţă academică
Marele Premiu - Cristina Ghenoiu (Cornell - SUA);
Licenţă - Patricia Florescu (Harvard - SUA);
Postuniversitar - Ruxandra Paul (Harvard - SUA).
Europa:
Licenţă - Alexandra Dobra (York - Marea Britanie);
Postuniversitar - Cosmina Dorobanţu (Oxford - Marea
Britanie), Radu Belcea (Brunel - Marea Britanie);
Erasmus - Valeria Popa (Sorbona Paris 1 - Franţa).
Condiţii pentru reîntoarcerea în ţară
Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a efectuat un sondaj în rândul tinerilor care învaţă în universităţi străine care arată că 35% din cei chestionaţi nu vor sub nicio formă să se întoarcă, 38% sunt nehotărâţi, iar 24% iau în calcul varianta revenirii în România. Tinerii studioşi spun că ar accepta să lucreze în România pentru un salariu mediu net lunar de peste 1.100 de euro. Pe lângă oferta salarială mai contează şi posibilitatăţile de avansare şi de dezvoltare personală. Sondajul a fost făcut pe un eşantion de 800 de studenţi care urmează programe de afaceri, economie, informatică şi studii internaţionale.
Tinerii, atraşi de Anglia
Statisticile LSRS arată că sunt 5.000 de studenţi care învaţă în străinătate. Neoficial însă numărul tinerilor este de aproximativ 50.000. Cei mai mulţi dintre studenţi preferă să înveţe în Marea Britanie, fapt confirmat şi de statisticile organizaţiilor care dau burse de studiu. Tinerii care au plecat prin programul Bursa Specială „Guvernul României", cea mai mare parte a tinerilor - 74% - a plecat la studii în Marea Britanie, iar alţi 23% în SUA. Însă niciunul dintre aceştia nu a fost angajat de stat aşa cum prevedea contractul încheiat cu Guvernul României.
Sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/Campionii_in_educatie_vor_sa_ajute_Romania_0_403760241.html
No comments:
Post a Comment