Una din cititoarele noastre de pe Unica.ro ne-a intrebat:
Exista modalitati de a castiga bani in plus? Se merita sa ai un al doilea job, deci un stres in plus, pentru un venit suplimentar? Si daca da, care ar fi genul de job pe care il poti face? Ati intalnit persoane care pot avea doua locuri de munca in acelasi timp, unul din ele fiind full time?
Noi ii raspundem:
Discutia despre un al doilea job, in completarea celui full-time, apare de cele mai multe ori in doua contexte: ca o consecinta a unor nevoi cat se poate de pragmatice, sau mai degraba a unora la nivel de ideal/aspiratii/pasiuni.
In momentul in care incepi sa iti pui problema daca un al doilea job este solutia pentru problemele de ordin financiar, intrebarea despre justificarea lui ni se pare mai mult decat oportuna. Pentru ca dincolo de motivatia de a munci suplimentar, de foarte multe ori apare, firesc, si dilema pe care o mentionezi si tu. Pentru ca jobul full-time pe care il avem ne consuma aproape toate resursele de timp si energie, oricat de mult am simti nevoia unei suplimentari a venitului, la fel de mult ne dorim (chiar daca nu o constientizam) sa gasim un echilibru.
Cu alte cuvinte: Care este pretul unor bani suplimentari? Raspunsul, insa, nu ti-l poate da nimeni la aceasta intrebare. Depinde esential de ce ai in clipa de fata si de ce ai nevoie (si nu doar in plan material). Pentru unii merita efortul de asumare a unui al doilea job pentru ca le ofera implinirea financiara de care au nevoie, pentru altii un al doilea job poate sa insemne doar un bagaj suplimentar de oboseala si timp irosit, dupa cum la fel de bine un al doilea job (facut in timpul liber sau weekend) poate insemna pentru altii transformarea unui hobby in munca si de aici o traire mai intensa si mai frumoasa.
Da, am intalnit persoane cu doua joburi, de curand am discutat si pe PortalHR cu un profesionist care in timpul zilei este manager la o mare companie de audit, in timp ce dupa program si pana la ore tarzii din noapte sustine un proiect cultural bine cunoscut in Romania. Si nu este singurul exemplu de astfel de investitie de energie si resurse, este insa una din dovezile vii ca acest lucru este posibil.
Ce poti face ca al doilea job? Evident, e de preferat sa fie activitati care nu iti cer prezenta la un loc de munca fix intr-un anumit interval orar. Adesea cei care se apuca de un al doilea job o fac din pasiune pentru cultura, fotografie, muzica sau un mestesug etc. O alta varianta este de a face consultanta in asigurari/imobiliare sau sa administrezi un site/magazin de produse online, sa faci web design sau programare, traduceri sau sa oferi servicii de intepretariat, sa dai meditatii sau sa faci babysitting, sa lucrezi voluntar(a) pe proiecte ecologice sau de orice alta natura, variantele sunt nenumarate si asteapta sa fie descoperite.
Orice decizie ai lua, sunt cateva lucruri care merita retinute si folosite ca filtre in procesul de analiza si in incercarea de a raspunde la intrebarea: merita? Cat de semnificativa este cresterea venitului pe care ti-o aduce si care sunt dezavantajele (iti vei ocupa astfel si putinul timp liber si, daca nu apar probleme de sanatate, pot aparea in curand frustrari)?.
Daca insa e vorba de un al doilea job pe care il faci din pasiune si/sau chemare, precum si din dorinta de a te “actualiza” mai frumos, s-ar putea ca aspectele pragmatice sa devina irelevante si sa nici nu simti ca muncesti.
Sursa: http://www.portalhr.ro/se-merita-sa-ai-un-al-doilea-job/
No comments:
Post a Comment