Astazi intra in vigoare Legea nr 1/2011, Legea Educatiei Nationale.
Odata cu intrarea in vigoare a legii, ar trebui sa se aplice si vasta majoritate a prevederilor acesteia, exceptie facand doar urmatoarele:
-introducerea clasei pregatitoare in invatamantul primar (se aplica din anul scolar 2012-2013)
-introducerea clasei a IX-a in invatamantul gimnazial (se aplica incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012)
-examenul de Bacalaureat in noul format (se aplica incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a din 2011-2012)
-admiterea la liceu in noul format (se aplica incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012)
-acordarea celor 500 de Euro pentru educatie permanenta (se aplica din anul 2013)
-noile principii in finantarea invatamantului preuniversitar (se aplica din anul 2012)
-acordarea a 6% din PIB pentru educatie si 1% din PIB pentru cercetare (se aplica din anul 2012)
Asadar, ca in orice tara unde legile sunt aplicate, incepand de astazi ar trebui sa vedem la lucru multe dintre mult discutatele prevederi ale acestei legi. Va reamintim doar cateva dintre acestea:
-prevederile legate de pregatirea si angajarea cadrelor didactice. Nu mai exista examen national de titularizare iar scolile ar trebui sa angajeze (prin concurs organizat la nivelul institutiei) doar absolventi ai programelor de master didactic.
-prevederile legate de incompatibilitatea unor functii de conducere in scoli si universitati cu functii politice sau unele demnitati publice; revederile referitoare la combaterea nepotismului.
Antonio Ciocan
antonio.ciocan[at]fundatiadinupatriciu.ro
No comments:
Post a Comment