In Romania persoana care si-a daruit viata acestui subiect este profesorul Florian Colceag, un om cu o vointa de fier. Un om care lupta sa aduca educatia la nivelul ei de altadata.
Exista 6 tipuri de supradotati si talentati:
1. cu capacitate mare de invatare, sunt dependenti si nu-si iau riscuri. Ei nu dezvolta autonomie si invata mai bine daca sunt mai auto-motivati. Reprezinta categoria cea mai usor de identificat.
2. chalengerul, este in general creativ. O lipsa de sprijin fata de acestia poate duce la rebeliune atitudine provocatoare si contestarea autoritatii.
3. elevul subpamantean, sta ascuns si isi ascunde abilitatile. Acesti elevi, in special fetele, sunt anxiosi si se simt nesiguri, deoarece vad un conflict intre succesul scolar si cel social.
4. ratatul, are o lunga istorie de esecuri scolare si cere un mare efort pedagogic pentru al motiva sa invete. Rezultatele lui slabe se datoreaza mediului educativ demotivant.
5. cu dubla caracteristica de supradotat cu dizabilitati. Deseori dizabilitatile sunt cele mai vizibile impiedicand afirmarea supradotarii.
6. autonomul in invatare, este un cititor independent si autodidact. Acest tip de elev se dezvolta excelent in programe educationale consacrate invatarii.
« Prin gifted education se respecta natura divina a omului si nu omul-marfa, omul de consum. Noi promovam omul creator, omul capabil sa-si dezvolte potentialele », Prof. Dr. Florian Colceag, Presedinte EDUGATE si IRSCA Gifted Education.
No comments:
Post a Comment