Friday, September 7, 2007

Despre burnout


Acest concept apare şi se dezvoltă în perioada anilor 70. În aceşti ani psihiatrul şi psihoterapeutul Freundenberger a încercat să definească acest termen: o stare de oboseală cronică, de depresie şi frustrare generată de devotarea unei cauze, unui mod de viaţă sau unei relaţii care eşuează în a produce recompensele aşteptate şi conduce în final la diminuarea implicării şi îndeplinirii muncii. Epuizarea, eşecul profesional, afectarea sănătăţii şi scăderea dramatică a împlinirii şi performanţelor în muncă sunt semnele caracteristice noului fenomen identificat. În anii 90 se clarifică termenul într-o mai mare măsură, acest fenomen fiind prezent în toate ocupaţiile în care indivizii sunt angajaţi în munca lor. Lucrătorii psihologic angajaţi îşi epuizează resursele cognitive, emoţionale şi fizice.

1 comment:

Viorelia said...

Nice blog:) si informativ si folositor daca te pasioneaza RU. Keep up the good work ! Am sa te mai vizitez ca sa ma pastrez la curent.

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)