Saturday, November 6, 2010

RENAŞTE SPIRITUL DALLES

Una dintre “vedetele” spaţiilor culturale din Bucureşti a fost dintotdeauna Sala Dalles. “Bombardamentul” nonculturii din ultimii 20 de ani a făcut ca prestigiul “bătrânei doamne” să se estompeze. Institutul Român de Studii şi Cercetări Avansate (IRSCA), condus de Prof. Dr. Florian Colceag, a demarat de câteva săptămâni un proiect incisiv şi ambiţios de relansare şi reconfigurare a spiritului Dalles, în termeni contemporani. Proiectul se numeşte “RENAŞTEREA SPIRITULUI DALLES” şi este urmarea constituirii unui consorţiu aflat sub egida Academiei Române şi coordonat de IRSCA Gifted Education (prin Adina Mastalier, director Programe Culturale), în parteneriat cu Universitatea Populară “Ioan I. Dalles”. Proiectul „Renaşterea spiritului Dalles” demarează în forţă, chiar din această lună, cu un concert de cobză susţinut de rapsodul Ion Creţeanu din Voineasa şi intitulat ION CREŢEANU ŞI LIRA TRACĂ. Va fi un concert-dezbatere, în care se va lansa provocarea publică (adresată etno-muzicologilor din România) de cercetare asupra vechimii instrumentului numit cobză, pe care romanii îl numeau Lira Tracă sauThracae cithara.
Sensul mesajului lansat de acest spectacol este acela că orice construcţie începe cu temelia şi orice copac începe cu rădăcinile. Cultura românească are un fundament spiritual extrem de vechi, iar cobza (Lira Tracă) reprezintă un element de continuitate care, în mod miraculos, a rezistat în timp tuturor presiunilor culturale. Ea există şi cântă. Nu singură, evident, ci în mâna câtorva cobzari care s-au încăpăţânat s-o păstreze în viaţă. Unul dintre ei, poate cel mai conştient de ceea ce face şi ceea ce cântă, este Ion Creţeanu, care va deschide acţiunile proiectului „Renaşterea spiritului Dalles”.

Spectacolul va avea loc la Sala Dalles, pe 26 noiembrie, la ora 18.00.

Autor: Miron Manega


Sursa: http://www.certitudinea.ro/articole/modelul-de-Tara/view/renaSte-spiritul-dalles

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)