Thursday, September 18, 2014

Reforma BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI


Diagnosticul specific situaţiei actuale

- BNR se amestecă astăzi, în baza strategiei macroeconomice, în prea multe aspecte ale economiei naţionale.
- Experţii BNR au recomandat utilizarea unor politici de dobânzi bancare exorbitante, ceea ce a condus la o inflaţie cronică în perioada 1990-2000, la o depreciere permanentă a leului în raport cu dolarul şi moneda euro şi la creşterea preţurilor.
- BNR permite funcţionarea sistemului bancar pe baza principiului rezervei fracţionare, având ca rezultat: acordarea de către bănci a unor credite monetizate sau nominale sau pure, acoperite numai de o fracţiune mică de rezerve oficiale; mărirea în mod automat a circulaţiei monetare, a inflaţiei şi a economiilor forţate; şi generarea unei instabilităţi financiare, economice şi sociale însoţită de şomaj.

Scopul reformei - fundamentarea activităţii BNR şi a întregului sistem bancar pe baza condiţiilor de echilibru general stabil şi asigurarea stabilităţii monetare.

Obiectivele reformei
 
- eliminarea şi interzicerea utilizării unei constrângeri relevante la nivelul organizării sistemului bancar, prin folosirea rezervei fracţionare şi a etalonului monetar-hârtie, prin Constituţia României;
- asigurarea introducerii etalonului monetar-marfă (aur), a banilor reali şi a creditelor reale pentru economia naţională;
- implementarea noii reforme monetare şi a sistemului bancar.
Soluţia propusă
- Conceperea unui nou statut pentru BNR, care să prevadă precis noile sale funcţii:
• emiterea monedei oficiale acoperită în aur sau diverse produse naţionale, atunci când şi cât cere economia naţională;
• păstrarea la paritate a valorii leului extern şi intern în circulaţie pe piaţa internă;
• păstrarea la paritate oficială a valorii leului extern pe piaţa internaţională;
• păstrarea unei neutralităţi stricte faţă de bugetul statului şi faţă de activitatea băncilor private, naţionale sau străine;
• interzicerea ca BNR să emită monedă de hârtie sau de credit, sub orice formă, în contul statului sau al băncilor private;
• îndeplinirea în condiţii cât mai bune a funcţiilor monetare neutrale pentru economia naţională;
• construirea unor magazii speciale printr-o emisiune de obligaţiuni ale BNR, cu dobândă fixă, amortizate în curs de 30 de ani şi stabilirea produselor naţionale standardizate pentru fiecare judeţ;
• administrarea eficientă a unor magazii speciale destinate conservării şi păstrării produselor alese pentru acoperirea leului intern; astfel, metoda de lucru a acestor magazii speciale va consta în următoarele:
- Cine are nevoie de mai multă monedă în circulaţie, va lua unul dintre produsele standardizate selectate pentru a servi drept acoperire monetară şi îl va prezenta la Filiala BNR din judeţ pentru a fi monetizat.
- Filiala BNR va înmâna depunătorului suma corespunzătoare în bancnote liber convertibile în acel produs, minus o comision de conservare, calculat la valoarea produselor depozitate. Acestea vor circula pe piaţă ca monedă oficială şi vor înlocui creditul bancar nominal, monetizat astăzi de BNR împreună cu băncile private.
- Deosebirea dintre bancnotele liber convertibile în produse şi bancnotele create de BNR şi băncile private astăzi, este fundamentală: primele bancnote şi depozite sunt acoperite, adică reprezintă o creştere a producţiei, deci a avuţiei naţionale, a venitului populaţiei şi evident a locurilor de muncă. Acestea nu sunt şi nu pot fi inflaţioniste sau deflaţioniste; bancnotele şi depozitele din a doua categorie nu reprezintă în sine o creştere a avuţiei naţionale, a producţiei, a venitului naţional şi al locurilor de muncă, deoarece aceste bancnote şi depozite nominale pot fi întrebuinţate pentru speculaţii pure la bursă sau în comerţul obişnuit. Aceste bancnote sun inflaţioniste sau deflaţioniste, în funcţie de circumstanţe.
- Constituirea unui Consiliu Naţional Bancar, compus din 9 membri (cu câte un reprezentant din cadrul: BNR, Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Comerţul exterior, Parlament, Camera de comerţ şi industrie, băncile comerciale, un profesor universitar care predă cursul de Finanţe-Bănci-Burse) şi care să asigure supravegherea activităţii întregului sistem financiar-bancar;
- Sistemul financiar-bancar privat urmează să îndeplinească o funcţie socială – aceea de a servi cetăţenii ţării, în schimbul unei indemnizaţii normale, iar nu să-l exploateze în căutarea unor profituri nelegitime; astfel:
• se va interzice prin lege şi se va pedepsi sever, monetizarea de credit sub orice formă, adică deschiderea de conturi sau acordarea de împrumuturi făra a poseda întreaga sumă în moneda oficială;
• conturile bancare la vedere trebuie să fie acoperite 100% în moneda oficială;

Avantajele aplicării reformei

- Construirea şi întreţinerea magaziilor speciale pentru conservarea produselor naţionale standar-dizate, va impulsiona activitatea multor intreprinderi furnizoare de materiale şi de construcţii şi implicit va conduce la crearea a mii de locuri de muncă în fiecare judeţ.
- Utilizarea de bancnote şi depozite acoperite 100%, oferă avantaje pur sociale. Astfel, când se produc secete sau catastrofe, atunci cei care posedă bancnote sau depozite la vedere emise de Filiala BNR din judeţul lor, le prezintă imediat la Magazia specială şi primeşte în schimb produsele respective.
- Utilizarea monedei interne acoperite 100% în diverse produse naţionale, elimină complet creditul nominal, monetizat de bancă şi contribuie la rezolvarea şomajului şi la redresarea economiei naţionale.
- Garantează stabilitatea preţurilor pe piaţa internă.
- Elimină din rădăcină cauzele ciclurilor economice şi a crizelor economice şi financiare recurente.
- Asigură stoparea inflaţiei, a expansiunii creditelor şi a apariţiei erorilor de anticipare ale antreprenorilor.
- Eliminarea exploatării oamenilor prin sistemul bancar.
- Protejează economia naţională împotriva oricărei crize economice şi financiare din afara ţării.

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)