Wednesday, November 16, 2011

MARIA, CEA MAI STRALUCITA EDUCATOARE DIN ISTORIE

MARIA, CEA MAI STRALUCITA EDUCATOARE DIN ISTORIE Cele zece principii pe care le‑a folosit Maria, in educatia Copilului Isus. O viziune a psihologiei, psihiatriei si pedagogiei asupra celei mai vestite si mai necunoscute femei din istorie

Iata ce spune autorul: Am petrecut mult timp, in cadrul limitelor mele, ca psihiatru, psihoterapeut si cercetator in psihologie, ca sa studiez personalitatea Mariei. M-am aplecat asupra detaliilor reactiilor ei, relatate in biografiile lui Iisus, numitele Evanghelii, in diferite versiuni. Am cautat sa evit textele fara credibilitate istorica. Multi crestini nu stiu ca Maria este singura femeie preamarita in Coran, textul sacru al islamismului. Nenumarati oameni o preamaresc pe Maria zilnic, dar nu-si dau seama ca zonele cele mai intime ale personalitatii ei raman necunoscute. Rareori cineva a iesit din sfera religioasa si a cautat sa-i cerceteze intelectul. Aceasta carte respecta toate religiile – insa nu se concentreaza pe viziunea catolica, pe cea protestanta sau pe alta credinta. Este o carte care analizeaza latura umana a Mariei, personalitatea ei, inteligenta ei, rolul ei fantastic ca educatoare, capacitatea ei de a depasi intemperiile vietii si de a-si proteja emotionalul. Nu are o viziune teologica sau religioasa, ci o perceptie din cateva unghiuri de vedere ale psihiatriei, ale psihologiei, ale filozofiei si ale pedagogiei. Daca ea ar fi fost o femeie fragila, asaltata de frica si de stres, ar fi putut sa-l educe pe fiul lui Dumnezeu, a carui viata a fost presarata de chinuri si respingeri? Daca ar fi fost nesigura si super-protectoare, n-ar fi afectat ea trairea emotionala a copilului? Daca i-ar fi placut ostentatia si nu discretia, procesul ei educational n-ar fi fost un dezastru? In vremurile actuale – in care educatia mondiala, de la invatamantul primar pana la universitate, formeaza o masa de tineri care nu gandesc in mod critic si nici nu stiu sa infrunte provocarile existentiale – studierea femeii care a primit sarcina de a-L educa pe Copilul Iisus ne oxigeneaza inteligenta.

Acest text va fi dezvoltat pornind de la cercetarea celor zece principii pe care le-a folosit Maria, in mod constient sau spontan, in educatia lui Iisus. Aceste principii au transformat-o, dupa parerea mea, in cea mai stralucita educatoare din istorie, precum si in cea mai fascinanta dintre femei. Probabil ca Maria pe care o voi descrie, ne va ului. Este de presupus ca, sub privirea cercetarii, ea va aparea mai complexa, mai inteleapta, mai senina si mai interesanta decat si-au imaginat vreodata multi catolici, protestanti, ca si multi islamisti. Augusto Cury e scriitor, psihiatru, psihoterapeut si cercetator in domeniul psihologiei. Cartile sale sunt publicate in peste 40 de tari. Sunt best‑seller‑uri in toata lumea.

Sursa: http://editura-foryou.ro/index.php?p=detalii&carte=197

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)