Wednesday, June 10, 2009

"Oamenii face greşeli"

Sigur că oricine îşi dă seama destul de uşor că nu le poate ştii pe toate. Însă acest lucru nu îl împiedică să fie mereu curios, interesat, dornic să dobândească noi cunoştinţe. O evaluare a ceea ce ştim şi ce nu ştim se cuvine făcută, din când în când, să vezi cum stai şi cum stau şi ceilalţi. Omul rămâne un "animal social" şi trebuie să stea între oameni, să comunice cu ei şi este limpede că firele nevăzute care ne leagă, ne pot şi influenţa.
Chiar toleranţa este un concept de care se tot vorbeşte în ultima perioadă. Să ne tolerăm unii pe alţii. Oare aceasta să fie reţeta succesului în viaţa de zi cu zi? Care ar fi limita acestei toleranţe? Torentul de tineri ai momentului se pare că nu mai cunosc niciun soi de limită. Cea mai respectată dintre legi, buna-cuviinţă, a fost pentru ei, abrogată.
Dacă aveţi curiozitatea, sado-masochistă de altfel, să vedeţi şi să auziţi ce se debitează zi de zi pe micul ecran, cu o inconştienţă sau nesimţire crasă, veţi rămâne şocaţi...sau poate nu. Tineri şi tinere la indigo, agresivi, căci nu-i aşa sunt mai "cool" în acest fel, toţi miştocari şi vulgari,se răstesc, se bâţâie, debitând enormităţi şi tâmpenii cu carul, îmbrăcaţi fireşte sumar sau cât mai "trendy".
La început l-am considerat un spectacol relativ amuzant, notând expresii din mahalaua mizerabilă, greşeli după greşeli. Însă la un moment dat m-am scârbit şi într-un final m-am plictisit. Iată, vă ofer şi câteva mostre: "hotele", "oamenii face greşeli", "alcolist", "naşpa", "mai superior".
În plus nu mai vorbim de gesturile triviale, aluziile obscene, cât cuprinde. Totul de un prost gust imens, fioros, lucruri goale, pline de nonsens, de parcă s-au reunit în acelaşi loc toţi repetenţii clasei să semneze emisia.
Gândiţi-vă ce pot înţelege tinerii normali când privesc aşa ceva. Şi mai grav, ce vor înţelege copiii. Ce pot învăţa ei? Ştim cu toţii impactul pe care televiziunea îl are în acest moment.
Mă întreb mereu dacă mogulii mass-media se gândesc la aceste lucruri, dacă realizează ce explozie exponenţială vor declanşa pentru generaţiile ce urmează, care se formează acum.
Un popor este clar că trăieşte prin cultura lui. Şi atunci de ce nu ne asumăm responsabilitatea mesajelor transmise şi ale cuvintelor rostite?
Un sfat pentru cei care aspiră la celebritate, pune-ţi mâna pe carte! Nimeni nu se naşte direct învăţat, dar are nevoie să se lumineze permanent. Ştiu că multe din aşa zisele vedete autohtone şi-ar dori ca o dată cu siliconul din buze sau sâni să li se siliconizeze şi creierul, să crească şi în el o minimă cultură.
E nevoie şi de o atitudine civică pentru a stăvili prostia atotbiruitoare din jur. Şi apoi unde vom ajunge dacă "oamenii face greşeli"? Să încercăm să facem ceva până încă se mai poate.

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)