Friday, March 23, 2007

Liderul-o obsesie a zilelor noastre?


Toată lumea îşi doreşte să conducă. Indiferent de sfera de activitate, indiferent de ţara în care trăieşte, cu toţii ne dorim să fim nu doar şefi şi manageri, ci lideri. În cele ce urmează am să încerc să descopăr dacă există o reţetă, dacă se poate vorbi de ingrediente ale succesului, despre ce înseamnă să fii lider şi când se poate spune despre cineva că este cu adevărat lider.
În ultimii 50 de ani s-a încercat să se detecteze stiluri de leadership, particularităţi şi trăsături de personalitate ale marilor lideri. Dar din niciuna din aceste studii nu reiese vreun profil al unui lider ideal. Tocmai aici este marele secret: originalitatea, fiecare este unic în felul său şi cea mai mare greşeală ar fi să încerce să imite. De ce e fatal asta pentru un lider? Pentru că liderul e persoana în care toţi ceilalţi au încredere tocmai pentru că e original şi autentic şi are viziune. Există o reţetă? În mod clar nu şi aici faptele vorbesc. Se pot da exemple atât de variate încât demonstraţia e clară. În schimb un lucru foarte important sau un prim pas pe tărâmul leadership-ului este autocunoaşterea. Un al doilea pas ar fi eliminarea oricărei urme de negativism. Apoi ai nevoie de o echipă puternică pe care să o poţi conduce eficient înspre succes. Şi nu în ultimul rând e nevoie de găsirea unui echilibru în viaţă. Adevăraţii lideri sunt fermi şi încrezători şi îşi menţin felul de a fi indiferent de locul în care se află.
În concluzie trebuie să îţi înţelegi povestea vieţii şi să înţelegi care e menirea ta în viaţă. Trebuie să munceşti din greu pentru a te înţelege şi pentru a te dezvolta.


4 comments:

A-30-something said...

Abilitatile de lider sunt innascute, insa pot fi si educate. Cred ca pentru a fi un bun lider trebuie sa ai o personalitate placuta, sa inspiri incredere, sa-i poti motiva pe ceilalti, sa ai spirit de initiativa... Toate astea se invata, insa daca nu ai o inclinatie nativa, nu ai nicio sansa de a fi un adevarat lider.

Unknown said...

da..interesanta postare. Frumos, Dan. Intr-adevar (subscriu celor scrise de Gabi), a fi lider nu presupune doar a vrea sa conduci (desi aceasta este aproape o obsesie in zilele noastre, ci trebuie sa intrunesti anumite conditii, caracteristici si mai ales, cred eu, carisma. Daca nu te poti remarca si nu esti legitimat mai intai de grupul, echipa sau colectivitatea pe care vrei s-o coordonezi (ca sa nu spun conduci) in zadar incerci sa iti insusesti calitati "imprumutate" si nu innascute. Mai intai trebuie sa fii recunoscut de ceilalti ca lider, ca persoana cea mai capabila si cea mai potrivita pentru a conduce, a lua decizii si a actiona. Mai mult, un lider adevarat se remarca si prin oamenii care ii sunt subordonati si care accepta fara remuscare sau constrangere sa fie indrumati de cineva mult mai capabil si cu o mai mare experienta in ceea ce face, decat ei. Nu pot decat sa remarc, din ce am observat pana acum, ca exista prea putini lideri si prea multi "manageri", fara abilitati reale de a conduce.

gabitza said...

Imi permit si eu o parere :)
Eu cred ca abilitatile de lider pot fi invatate, la fel ca orice alte abilitati. De fapt citeam pe undeva ca singura chestie care nu poate fi invatata este abilitatea de a invata :)
Oricum, oricat de dashtept si de caharismatic te-a facut mama, nu poti fi lider daca nu stii si cum sa fii subordonat. Daca nu stii asta, cum poti empatiza cu subordonatii tai? Daca nu intelegi prin ce trec subordonatii tai, nu te poti numi lider.

cornelia said...

Sunt de acord cu voi, toti vrem sa conducem, toti vrem sa avem propriile afaceri. Dar daca toti conducem cine mai este condus? Nu cred ca te nasti lider, intr-adevar te nasti cu anumite inclinatii si abilitati cum ar fi carisma, dar inveti sa devi lider. Tine de experienta.

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)