Saturday, March 3, 2007

A 8-a treaptă a înţelepciunii


Citesc de câtva timp ultima carte a profesorului Stephen Covey, o autoritate în domeniul conducerii organizaţiilor, expert în domeniul relaţiilor familiale, scriitor şi consilier organizaţional. Este o carte fascinantă, care dovedeşte încă o dată erudiţia marelui profesor. Consider această carte o adevărată călătorie în adâncul fiinţei umane, acolo unde se găsesc multe din răspunsurile pe care le aşteptăm de multă vreme.

Ceea ce face Covey în această carte este o încercare de a găsi soluţii la problemele care apar în noul context mondial. Trăim globalizarea pe pielea noastră şi trebuie să învăţăm să ne adaptăm. Iar autorul încearcă să ne arate cum să ne descoperim vocile interioare.
Un lucru care m-a fascinat a fost faptul că abordează problema celor 4 tipuri de inteligenţă: inteligenţa fizică, inteligenţa mentală, inteligenţa emoţională şi inteligenţa spirituală. Este o abordare complexă şi pe care o întalnim destul de rar în această formulă.
Alte aspecte de luat în seamă sunt filmuleţele care însoţesc această carte şi care clarifică problemele poate mai bine decât o fac cuvintele. Eu spun că este o lectură obligatorie pentru toţi cei care îşi doresc o mai bună cunoaştere de sine şi o trecere cum spune profesorul Covey de la eficienţă la măreţie.

4 comments:

oana s said...

Sunt interesata si fascinata de modul in care "functioneaza" impreuna cele 4 tipuri de inteligenta pentru a rezulta in comportamentul omului...

Multumim ca ne aduci la cunostinta existenta unor asemenea carti si altora,...si (cel putin eu)astept urmatoarele noutati in materie.

Cu prima ocazie in care e libera,..as vrea sa imprumut si eu cartea lui Covey... :P

Unknown said...

Multumim pentru recomandare...foarte interesant...chiar m-ar interesa mai multe lucruri despre inteligenta emotionala...poate postezi ceva mai multe despre...
Aurora

Dan Baban said...

Daca nu Dan, cine altul putea veni cu o asemena recomandare?
Da macar filmuletele alea nu putea sa le linkuiesti si tu pe un freehost, asa pentru noi, colegii tai?

Dan-Octavian Cătană said...

Am vrut sa le linkuiesc Dane, dar e vorba de un DVD intreg care contine toate filmele. Nu sunt mai multe fisiere, ci e unul singur si era dificil sa il uploadez pe un freehost. Ar fi durat enorm de mult.Din cate stiu se gaseste pe un ftp al Editurii All, eu de acolo l-am luat ftp://ftpall:ftpall@ftp.all.ro/download/Covey

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)