Sunday, September 6, 2009

Despre încă un român excepţional-Theodor Braşoveanu

Absolvent al Colegiului "Tudor Vianu", Theodor Braşoveanu a ajuns, în 2002, la Universitatea Vanderbilt, din statul Tennessee. A absolvit-o în 2006, cu Summa Cum Laude, cea mai înaltă distincţie. Performanţele la fizică, matematică şi informatică din primii ani de studii l-au recomandat pentru Phi Beta Kappa, cea mai veche societatea academică din State primindu-l încă din anul trei de studenţie. Din anul absolvirii, a început doctoratul în fizică la Princeton. Primul proiect a fost în domeniul fizicii particulelor elementare, lucrând câteva veri la celebrul Large Hadron Collider, vestitul accelerator de particule din Geneva, Elveţia. Teza de doctorat are ca subiect tehnicile de rezolvare numerică a ecuaţiilor lui Einstein, cu aplicabilitate în fizica găurilor negre şi existenţa undelor gravitaţionale.

"Contrar falsei controverse care se creează de multe ori, românii cu cariere de succes în străinatate, dar cu disponibilitate de a se întoarce în ţară, nu pretind ca România sau guvernul ei să le ofere taman salariile pe care le-ar avea în alte părţi. Vrem doar condiţiile în care să ne facem treaba onorabil" - Theodor Braşoveanu, doctorand la Princeton

Theodor Braşoveanu a ales Statele Unite în 2002, moment în care el şi alţi membri ai echipei olimpice au avut parte de o întâlnire uimitoare şi descurajantă cu Miron Mitrea, ministru al Transporturilor în guvernarea Năstase.

"Pe când încă oscilam în luarea hotărârii de plecare, am avut o întâlnire destul de searbădă, dar totuşi memorabilă, cu domnul Mitrea. Venise să-i întâlnească pe olimpicii de la “Tudor Vianu” (Colegiul Naţional de Informatică) şi mai mulţi dintre noi l-am întrebat ce susţinere oferă statul român pentru elevii olimpici care ar opta să studieze şi să-şi facă o carieră în ţară. Drept răspuns, am primit o bătaie pe umăr şi o replică gen “norocul şi-l mai face şi omul cu mâna lui, în ziua de azi trebuie să fii descurcăreţ”. În traducere liberă – “fiţi şi voi şmecheri şi descurcaţi-vă ca noi!”. Un episod asemănător avându-l în prim-plan pe "finul domn Vanghelie" l-a convins că, pentru el, viitorul este în altă parte.

Statele l-au atras prin sistemul de învăţământ deosebit de flexibil, care permite exploatarea mai multor domenii înainte de fixarea pe o anumită carieră. A avut de ales între aventura peste Ocean şi Germania.

Sursa: www.evz.ro

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)