Sunday, June 10, 2007

Cei mai influenţi intelectuali ai lumii


Citind pentru examenul de licenţă şi întâlnind multe nume celebre mi-a venit în minte un clasament realizat de Prospect Magazine şi Foreign Policy. Semiologul Noam Chomsky a fost desemnat cel mai influent intelectual al vieţii publice mondiale, alături de alt semiotician, Umberto Eco, şi de dramaturgul politician Vaclav Havel. Richard Dawkins, cel mai cunoscut ateu al lumii, se află în clasament înaintea Papei Benedict al XVI-lea. Acum am să redau câteva date despre primii zece clasaţi.
1. Noam Chomsky (78 de ani, născut în Pennsylvania) a revoluţionat studiul ştiinţific al limbajului uman cu Teoria Gramaticii Universale sau prin Ierarhia Limbilor Formale, aplicate în cibernetică şi psihologie. Este un critic vehement al politicii externe americane.
2. Umberto Eco (74 de ani, născut în Alessandria, Italia), filosof recunoscut, s-a specializat în estetică şi semiologie. Cea mai cunoscută operă a sa este Opera deschisă.
3. Richard Dawkins (65 de ani, născut la Nairobi, Kenya). Profesor la Universitatea din Oxford, a devenit cunoscut în 1976, după ce a publicat Gena egoistă, care prezintă gena ca unitate centrală în selecţia naturală. Critic implacabil al religiei instituţionalizate, Dawkins este cel mai cunoscut ateu al lumii.
4. Vaclav Havel (70 de ani, născut în Praga, în fosta Cehoslovacie). Cunoscut iniţial ca dramaturg, s-a remarcat în timpul mişcării Primăvara de la Praga, ce a culminat cu invazia rusă din 1968. După prăbuşirea comunismului de tip sovietic, Havel a devenit primul preşedite ales al Republicii Cehe.
5. Christopher Hitchens (57 de ani, născut în Anglia), o autoritate în domeniul ştiinţelor politice. A emigrat în SUA unde şi-a câştigat notorietatea atacând-o pe Maica Teresa, pe fostul preşedinte american Bill Clinton şi pe Henry Kissinger.
6. Paul Krugman (53 de ani, născut în Long Island). Economist cu vederi liberale, a scris peste 20 de cărţi şi 200 de editoriale în The New York Times. Este un critic feroce al preşedintelui George W. Bush.
7. Jurgen Habermas (77 de ani, născut în Dusseldorf, Germania). Filosoful german este astăzi cel mai cunoscut gânditor din lume, iar opera sa este neo-marxistă. A studiat epistemologie şi teoria socială. Este membru al Şcolii de la Frankfurt, creată de Theodor Adorno şi Max Horkheimer.
8. Amartya Sen (73 de ani, născut în Bombay, India). A studiat în Anglia, a primit premiul Nobel pentru economie în 1998. Autor al lucrării Noul examen al inegalităţii, este o autoritate mondială în studiul contrastelor dintre ţările lumii a treia şi statele dezvoltate.
9. Jared Diamond (69 de ani, născut la Boston) este biolog evoluţionist, antropolog, sociolog şi scriitor american. În 1997 a câştigat Premiul Pulitzer pentru cartea Arme, germeni şi oţel.
10. Salman Rushdie (59 de ani, născut în Bombay, India). După ce a publicat în 1989, Versetele Satanice, a fost obligat să se refugieze în Anglia, în urma condamnării la moarte de către ayatolahii iranieni. A fost acuzat de terorism intelectual.


No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)