Tuesday, July 7, 2009

Încă o dată despre românii noştri fantastici

Citeam cu mare drag în această seara un articol din evz referitor la echipa României de la Olimpiada Internaţională de Matematică din urmă cu 13 ani, care cucerea atunci aurul. Îmi permit să relatez traseul fiecărui membru al echipei de atunci aşa cum este descris de autorul articolului, Dan Arsenie:

Ciprian Manolescu, cel mai apreciat matematician român al momentului, este singurul om care a obţinut trei punctaje maxime la Olimpiada Internaţională de Matematică. Se întâmpla în 1995 la Toronto, în 1996 la Bombay şi în 1997 la Mar del Plata.

Cei mai mulţi dintre ultimii zece ani i-a petrecut în Statele Unite, reuşind să obţină titlul de doctor la Universitatea Harvard şi, la vârsta de 30 de ani, să fie numit "associate professor" la două universităţi de renume din state, Columbia şi UCLA.

Radu Ştefan Niculescu a cucerit o medalie de aur la acea olimpiadă de poveste din 1996. Ca şi Manolescu, el a dat România pe Statele Unite.

Imediat după ce a absolvit Universitatea Bucureşti, în 2000, a plecat la Pittsburgh. La Carnegie Mellon University, Niculescu şi-a construit o carieră în Ştiinţa Calculatoarelor, mai exact în cercetarea maşinilor autoinstruibile.

Astfel a stârnit atenţia Siemens Healthcare, firmă care i-a propus să se ocupe de realizarea de aparatură medicală de nouă generaţie. Din 2005, este manager de proiect şi membru de bază al echipei ştiinţifice a Siemens.

Adrian Corduneanu este unul dintre preţioşii membri ai grupului de profesionişti în informatică pe care se bazează gigantul Google.

Ajuns la mijlocul anilor '90 în Canada, românul s-a remarcat imediat, fiind numit asistent la Universitatea din Toronto, chiar dacă avea doar 20 de ani. După experienţa canadiană, a urmat una americană, la Institutul Tehnologic din Massachusetts. Remarcat de Microsoft însă din 1999, românul a devenit cercetător cu acte în regulă pentru compania
lui Bill Gates încă din 2000.

După ani de perfecţionare la birourile de cercetare ale Microsoft din Cambridge, Marea Britanie, românul şi-a continuat cariera în America, lucrând exclusiv pentru dezvoltarea motorului de căutare Google.

Constantin Chiscanu a ales şi el tot Statele Unite şi, la fel ca Niculescu, este absolvent al Institutului Tehnologic din Massachusetts. Câştigător cu echipa facultăţii a locului doi în prestigiosul concurs William Lowell Putnam, Chiscanu este acum un respectat cercetător peste Atlantic.

Sursa: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/857565/Unde-au-ajuns-matematicienii-Romaniei/

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)