Tuesday, May 5, 2009

Şcoala lui Neag sau despre un român de excepţie

Din păcate mereu citim peste tot despre cerşetori, copiii străzii, prostituate şi alte elemente defăimătoare la adresa ţării noastre şi a celor care o locuiesc. Însă foarte rar putem vedea articole referitoare la românii care fac cinste acestei ţări, la acei români excepţionali. Un astfel de om este şi Raymond Neag. Dânsul face parte din prima generaţie de români născuţi în SUA. Ce anume îl deosebeşte de alţi români de acolo? În primul rând iniţiativele sale. În 1999, a făcut cea mai mare donaţie, în educaţie, din istoria statului. 21 milioane de dolari pentru şcoala care acum îi poartă numele: Neag School of Education, University of Connecticut. Şcoala lui Neag s-a clasat pe locul 21 într-un top al U.S. News and World Report.
În momentul de faţă Raymond Neag este pensionar. Însă a avut propria afacere în domeniul medical, al aparaturii şi echipamentelor de înaltă performanţă. Aceasta a fost cea care i-a adus resurse financiare puternice. Generozitatea sa l-a făcut să îşi îndrepte privirea înspre un domeniu în care mereu este loc de mai bine: cel al educaţiei. A investit în crearea viitoarelor elite.
Este unul din exemplele care merită elogiate şi pomenite mai des, pentru că ar trebui să reprezinte un real model pentru tinerele generaţii. Sunt multe astfel de exemple despre care fie vorbim prea puţin, fie chiar deloc.
După cum spune şi domnul profesor Colceag peste 10.000 de profesori universitari de origine română predau în marile universităţi ale lumii. Este o cifră impresionantă cu care putem să ne mândrim oricând. În acelaşi timp trebuie să vedem cum putem folosi această uriaşă reţea şi resursă pentru a crea o şcoală românească puternică, un real competitor pentru oricare mare şcoală din Vest.

Sursa: http://www.capital.ro

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)