Thursday, July 31, 2008

HR Vocational School Congress - 4-5 sept. 2008 - Cluj Napoca

HR Vocational School Congress este primul eveniment profesional pentru practicienii de resurse umane, training, formare, dezvoltare si pentru toti cei dedicati People Managementului din sectorul public si din cel privat.

Evenimentul isi propune sa creeze un cadru larg pentru networking tuturor asociatiilor profesionale, impartasirea de experiente si opinii si prilejul unei noi proiectii asupra rolului viitor al resursei umane si al dezvoltarii in sustinerea unei performante organizationale inalte.

Primul congres al CODECS HR Vocational School aduce laolalta practicieni ai resurselor umane, trainingului si dezvoltarii din toata tara, pentru a initia o conversatie de continuitate asupra celor mai acute probleme ce ne preocupa astazi: asigurarea calitatii proceselor de invatare in organizatie, a rolului asumat de resursa umana in asigurarea avantajului competitiv.
Este un eveniment la care vor fi prezente nume mari ale HR-ului mondial, precum: David Simmonds, profesor la University of Westminster, Londra; Tanya Barman, CIPD International Business Development Manager; Steve Crabb, Editor al People Management si Consultant strategic CIPD.
Exista o serie de beneficii pentru participantii la acest eveniment:

Abordarea inaltei performante dintr-o perspectiva practica

Elaborarea unei strategii de investitie in resursa umana in perioada 2008-2010 ateliere practice pe tema calitatii, a masurarii ROI, a modalitatilor de finantare

Fundamentarea rolului viitor al resursei umane in Romania penru sustinerea inaltei performante– ateliere si seminarii - premisele unei cercetari de piata internationale

Familiarizarea cu instrumente practice din aria coachingului, inteligentei emotionale, dezvoltarii

Networking – asociatiile profesionale de profil din toata tara, alaturi de invitatul special - CIPD

Lansare de carte: “Proiectarea si livrarea programelor de training”, autor: David Simmonds, profesor la University of Westminster. MSc (HRD), Chartered FCIPD, FITOL, Companion ISMM, B.Ed (Hons), PG Cert. Applied Research, Cert. in Counselling

Sursa: www.hrvscongress.ro

Wednesday, July 30, 2008

Branduri globale 2008

Branduri globale 2008
Nr: Denumire: Valoarea brandului
(mld. dolari)
Evolutie 2008 vs. 2007
(%)
1. Google 86,05 30,00
2. General Electric 71,37 15,00
3. Microsoft 70,88 29,00
4. Coca-Cola 58,20 17,00
5. China Mobile 57,22 39,00
6. IBM 55,33 65,00
7. Apple 55,20 123,00
8. McDonald's 49,49 49,00
9. Nokia 43,97 39,00
10. Marlboro 37,32 -5,00
11. Vodafone 36,96 75,00
12. Toyota 35,13 5,00
13. Wal-Mart 34,54 -6,00
14. Bank of America 33,09 15,00
15. Citi 30,31 -10,00
16. HP 29,27 17,00
17. BMW 28,01 9,00
18. ICBC 28,00 70,00
19. Louis Vuitton 25,73 13,00
20. American Express 24,81 7,00
Note:
Sursa: compania de consultanta si cercetare Millward Brown
(www.dailybusiness.ro)

Tuesday, July 29, 2008

The World According To Google





John P. Kotter, Our Iceberg Is Melting



Harvard Business School Professsor John Kotter talks about his book "Our Iceberg Is Melting" with a familiar friend.

Friday, July 25, 2008

Explicaţii savante ale consilierului guvernatorului Băncii Naţionale a României:)



Cronica Carcotasilor - Momente vechi dar faine 15
Vezi mai multe video din Divertisment »
Merită să ascultaţi această secvenţă dintr-o emisiune mai veche în care Adrian Vasilescu oferă explicaţii hilare despre deprecierea monedei euro. O să vă destindeţi în mod sigur :).

Thursday, July 24, 2008

Rivalul Second Life - Lively - made by Google

Resurse umane în stil Disney

Tom Peters, unul dintre cei mai importanţi autori în domeniul managementului, a menţionat modelul Disney în cartea sa devenită celebră “In Search of Excellence”, aparută în 1982.
Paul Macleish şi David Mulvey, trainerii Institutului Disney au prezentat în data de 15 aprilie la Bucureşti strategiile şi modelele de afaceri ce stau la baza succesului Disney. Walt Disney a înfiinţat Universitatea Disney dupa ce a deschis parcul de distracţii Disneyland din Orlando, când şi-a dat seama că are nevoie de un sistem structurat prin intermediul căruia să-i instruiască pe angajaţi. A fost prima universitate corporatistă din SUA şi ramane una dintre cele mai mari instituţii corporatiste de training din lume.
Universitatea foloseşte tehnologii avansate de instruire, care permit angajaţilor să participe la traininguri atunci când doresc şi când timpul le permite.
O atenţie deosebită este acordată procesului de recrutare şi selecţie, având în vedere că rata şomajului în Florida este foarte mică. (sursa: www.businessmagazin.ro)

Wednesday, July 23, 2008

Talent Hunt: Getting the People You Need, When You Need Them



Ask any CEO or senior level executive what his or her biggest challenge is, and the answer is almost always finding and keeping good people. Yet most executives fail to manage their company's needs in a way that recognizes the unpredictability of the global marketplace. In a book titled, Talent on Demand: Managing Talent in an Age of Uncertainty, Peter Cappelli, director of Wharton's Center for Human Resources, proposes a new approach to this issue based on applying the principles of supply chain management to people. He and Joyce Bradley, senior vice president and general manager, Delaware Valley region, of Lee Hecht Harrison, spoke with Knowledge@Wharton about talent management, including the challenges of managing employees in a recessionary economy.

On Talent Management

"Talent management is an integrated system of tracking, sourcing, selecting top talent, of developing that talent and retaining that talent..."

John DiBenedetto,
Former Vice President, Talent Planning and Development at Wal-Mart Stores (USA)

E-commerce made in Romania

Cei interesaţi de e-commerce pot vedea rezultatele unui amplu studiu privind acest domeniu pe blogul lui Clement Nicolaescu.

Monday, July 21, 2008

Despre supradotaţi

E interesant de observat această categorie aparte de copii care merită o atenţie cu totul specială, ei sunt talentele ascunse care fac viitorul sa se miste. Misiunea noastra este sa ii descoperim cat mai timpuriu si sa le cultivam talentele.
In Romania persoana care si-a daruit viata acestui subiect este profesorul Florian Colceag, un om cu o vointa de fier. Un om care lupta sa aduca educatia la nivelul ei de altadata.
Exista 6 tipuri de supradotati si talentati:
1. cu capacitate mare de invatare, sunt dependenti si nu-si iau riscuri. Ei nu dezvolta autonomie si invata mai bine daca sunt mai auto-motivati. Reprezinta categoria cea mai usor de identificat.

2. chalengerul, este in general creativ. O lipsa de sprijin fata de acestia poate duce la rebeliune atitudine provocatoare si contestarea autoritatii.

3. elevul subpamantean, sta ascuns si isi ascunde abilitatile. Acesti elevi, in special fetele, sunt anxiosi si se simt nesiguri, deoarece vad un conflict intre succesul scolar si cel social.

4. ratatul, are o lunga istorie de esecuri scolare si cere un mare efort pedagogic pentru al motiva sa invete. Rezultatele lui slabe se datoreaza mediului educativ demotivant.

5. cu dubla caracteristica de supradotat cu dizabilitati. Deseori dizabilitatile sunt cele mai vizibile impiedicand afirmarea supradotarii.

6. autonomul in invatare, este un cititor independent si autodidact. Acest tip de elev se dezvolta excelent in programe educationale consacrate invatarii.

« Prin gifted education se respecta natura divina a omului si nu omul-marfa, omul de consum. Noi promovam omul creator, omul capabil sa-si dezvolte potentialele », Prof. Dr. Florian Colceag, Presedinte EDUGATE si IRSCA Gifted Education.

Saturday, July 19, 2008

CareerBuilder din toamnă şi în România

Din toamnă, CareerBuilder, unul dintre cele mai mari site-uri de joburi din lume, intră în România. Lampros Latsaras, country-managerul grec al CareerBuilder România, declară că un mare avantaj pentru ei, în momentul de faţă este nivelul tehnologic, superior site-urilor autohtone, interfaţa „user-friendly“ şi pachetele foarte atractive pentru companii.
Urmează să vedem cum vor evolua lucrurile şi ce anume se va schimba în domeniul recrutării online din ţara noastră. (sursa: www.capital.ro)

Master Training of trainers la Universitatea Bucureşti

UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI

Facultatea de Psihologie si Ştiinţele Educaţiei - Catedra de Ştiinţele Educaţiei

şi

Centrul de Dezvoltare şi Formare în domeniul Învăţământului Superior (CDFIS)

Lansează din toamna anului 2008

PROGRAM DE MASTER

FORMAREA FORMATORILOR / TRAINING OF TRAINERS

(certificare: Diploma de Master, 120 credite; Supliment de diplomă în limba engleză)

1. Misiunea acestui program este de a forma, la cele mai înalte standarde de calitate, formatori profesionişti, pentru domeniile public şi privat, care să contribuie la îmbunătăţirea calităţii procesului de formare şi dezvoltare a resurselor umane în organizaţii.

2. Adresabilitate:

  • Absolvenți ai studiilor de licență, indiferent de domeniu, interesați de construirea unei cariere în domeniul formării și dezvoltării profesionale.
  • Specialiști din instituții publice și companii care activează în domeniul formării și dezvoltării profesionale a resurselor umane, interesați de o certificare universitară de nivel masterat.
  • Specialiști în diverse domenii de activitate (economice, servicii publice) care doresc să valorifice cunoștințele de specialitate prin activități de formare, coaching și mentoring.

3. Selecție a ofertei curriculare: Teorii şi practici ale învăţării la adulţi, Comunicare şi negociere interculturală, Proiectarea şi evaluarea programelor de formare, Formarea formatorilor: metode şi tehnici, Construirea şi conducerea echipelor, Consultanţă de proces, coaching şi mentoring, Leadership pentru economia cunoaşterii, Managementul performanţei, Managementul situațiilor de risc și al situațiilor de criză etc.

4. Organizare

Locaţie: Activităţile se vor desfăşura mai ales în sediul nou al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din str. Panduri, nr 90 (lângă Palatul Cotroceni).

Numărul de locuri: 8 locuri finanţate de la bugetul de stat şi 25 locuri cu taxă. Numărul de locuri cu taxă poate fi suplimentat, dacă va fi cazul. Taxa: 2500 RON / an.

Admiterea: media de la licenţă şi interviu.

Perioada de înscriere: 8-14 septembrie 2008

Contact şi informaţii suplimentare:

Secretariatul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei: 031 4253452

Site: www.fpse.ro; email: TrainTrainers@gmail.com

Mai multe detalii: http://www.fpse.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=702&Itemid=702

(Sursa: www.formare.info)

Şcoala de vară HR CLUB - Next generation - 2008

În aceste zile este în plină desfăşurare cea de-a doua ediţie a şcolii de vară organizată de HR Club.
Este un eveniment dedicat tinerilor care îşi doresc să devină cu adevărat specialişti în resurse umane.
Scopul Şcolii de vară este acela de a ajuta la dezvoltarea profesională a 18 de tineri studenţi si masteranzi dornici să-şi dezvolte cariera în domeniul resurselor umane. Aceştia vor avea ocazia sa parcurgă cinci module atent alese, astfel incât la sfarşitul programului să aibă o nouă perspectivă asupra orientării profesionale şi a oportunitatilor de carierei in acest domeniu, să îşi determine o imagine mult mai clară şi coerentă a propriului viitor profesional.

Modulele ce urmează a fi parcurse sunt:

  1. Recrutare şi Selectie de personal
  2. Training si dezvoltare
  3. Relatii de muncă şi legislaţia muncii
  4. Compensatii şi beneficii / Recompense Totale
  5. Design şi dezvoltare organizatională
Succesul Scolii de vara “HR Club Next Generation 2008” se sprijina pe participarea ca tutori a unor nume de rezonanta din domeniul Resurselor Umane, consultanti, traineri si practicieni din marile companii romanesti si multinationale. Specialistii in RU vor impartasi din experientele lor, vor avea loc prezentari ale unor studii de caz, se va pune accent pe creativitate si lucru in echipe.
Participarea este gratuită, sub forma burselor acordate de HR Club si sponsorii proiectului.
Participantii vor sustine un examen final in echipa, ce va consta in rezolvarea unui studiu de caz intr-un mod cat mai creativ, dand in acelasi timp oferind solutii cat mai viabile. Fiecare echipa va avea un coordonator din randul persoanelor implicate in agenda si/sau al companiilor care ofera studiile de caz. Juriul format din tutori si sponsori vor analiza si nota fiecare prezentare a studiilor de caz si va decide acordarea premiilor. La sfarsitul modulelor se vor acorda, in afara premiilor, si Certificate de absolvire a Scolii de Vara HR Club. (sursa:HR Club)

Romanians- short description


Inhabited by the ancient Dacians, today's territory of Romania was conquered by the Roman Empire in 106, when Trajan's army defeated the army of Decebalus (see Dacian Wars). The Roman administration withdrew two centuries later, under the pressure of the Goths and Carpi.
Contributions to humanity:
Romanians have played an important role in the arts, sciences and engineering.

In the history of flight, Traian Vuia built the first self-propelling heavier-than-air aircraft, while Henri Coandă built the first aircraft powered by a jet engine. Victor Babeş discovered more than 50 germs and a cure for a disease named after him, babesiosis; biologist Nicolae Paulescu discovered insulin. Another biologist, Emil Palade, received the Nobel Prize for his contributions to cell biology. Mathematician Ştefan Odobleja is considered to be the ideological father behind cybernetics.

In the arts and culture, important figures were George Enescu (music composer), Constantin Brâncuşi (sculptor), Eugène Ionesco (playwright), Mircea Eliade (historian of religion and novelist), Emil Cioran (essayist) and Angela Gheorghiu (soprano).

Count Dracula is a worldwide icon of Romania. However, the idea of Dracula as a vampire is not genuinely Romanian. It was created by the Irishman Bram Stoker from Balkan folklore and the historic Romanian figure of Vlad Ţepeş.

In sports, Romanians have excelled in a variety of fields, such as soccer (Gheorghe Hagi), gymnastics (Nadia Comăneci, Lavinia Miloşovici etc.), tennis (Ilie Năstase, Ion Ţiriac), canoe racing (Ivan Patzaichin) and handball (four times men's World Cup winners).

Români ce nu trebuie uitaţi - Nicolae Paulescu- un savant model

Pentru că azi sunt 77 de ani de la moartea sa, mi-am adus aminte cu pioşenie de cel ce a fost Nicolae Paulescu. O persoană aparte din galeria românilor ce nu trebuie uitaţi, acei români ce vor rămâne nemuritori. Om de ştiinţă român, medic şi fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, cel care a descoperit hormonul antidiabetic elaborat de pancreas, numit mai târziu insulină. Un om despre care se pot spune atât de multe, un om pe care cu greu îţi găseşti cuvintele ce pot să îi zugrăvească adevăratul portret.
Nicolae Paulescu a studiat medicina la Paris, începând cu anul 1888, obţinând în 1897 titlul de Doctor în Medicină cu teza "Recherches sur la structure de la rate" ("Cercetări asupra structurii splinei"). A lucrat în spitalele din Paris, mai întâi ca extern (1891-1894), apoi ca intern (1894-1897) şi ca medic secundar la spitalul Notre Dame du Perpétuel-Secours (1897-1900). În anii 1897-1898 a urmat şi cursurile de chimie biologică şi fiziologie generală la Facultatea de Ştiinţe din Paris, obţinând în 1899 titlul de Doctor în Ştiinţe cu lucrările "Cercetări experimentale asupra modificărilor ritmului mişcărilor respiratorii şi cardiace sub influenţa diverselor poziţii ale corpului" şi "Cauzele determinante şi mecanismul morţii rapide consecutivă trecerii de la poziţia orizontală la cea verticală". În anul 1901, obţine la Universitatea din Paris al doilea doctorat în ştiinţe cu dizertaţia "Étude comparative de l'action des chlorures alcalines sur la matière vivante" ("Studiu comparativ asupra acţiunii clorurilor alcaline asupra materiei vii").(sursa: Wikipedia)
Cea mai potrivită mi se pare descrierea pe care i-a făcut-o ÎPS Mitropolitul Ardealului Nicolae MLADIN.

Paulescu este icoana adevăratului om de ştiinţă, pentru care ştiinţa este scară către Dumnezeu şi oglindire a duhului românesc în lucrurile Adevărului. Ştiinţa e universală, pen­­­tru că există un singur adevăr; dar adevărul acesta e umbră de lumină din adevărul cel mai pre­­sus de orice adevăr: DUMNEZEU. El este şoapta de taină a veşniciei în frământarea de lut a timpului. De aceea rădăcinile lui se învăluie în falduri de mister: e cărare sfielnică spre ocea­nul cel necuprins al Dumnezeirii. E revelare naturală a măririi divine, scara minţii pe care su­fle­tul se suie la cer...

Savantul nostru nu este, nu poate fi, o minte care suspendă lumile de vidul nefiinţei şi le scoate din nu ştiu ce haotică îngemănare de atomi: gândul lui străjuieşte, luminos şi înalt, ca o mi­reasmă a duhului românesc, sub bolţile de har ale veşniciei. Viziunea lui creşte organic din su­fletul neamului şi se arcuieşte ca un curcubeu de lumină peste veacuri. El este neamul în fa­­ţa adevărului, neamul cucerind zările adevărului. Şi supremul adevăr al neamului, ca şi al ştii­n­ţei, este DUMNEZEU. Cel ce nu înţelege adevărul ca o punte între inima neamului şi flă­că­rile de har ale cerului nu poate fi socotit savant român. Este un dezrădăcinat: aramă su­nă­­toa­re şi chimval gălăgios.

Dar ştiinţa românească mai este ea ştiinţă universală?

Fără îndoială. Ştiinţa e ancorată în lumea fenomenelor: aici savantului român i se des­chi­de un câmp comun de cercetare, în care poate da la iveală adevăruri unanim recunoscute. În privinţa aceasta, ştiinţa românească este însăşi Ştiinţa. Fenomenele însă sunt manifestări ale unei cauzalităţi mai adânci, care poate fi sesizată ca o taină şi lămurită ca o limită spre care tin­de observaţia ştiinţifică. Ştiinţa este cunoaşterea prin cauze. Nimeni nu poate opri pe omul de ştiinţă să caute dincolo de fenomen – bazat pe raţionament şi observaţie – cauza cauzelor, cauza primă şi ultimă a lumii: DUMNEZEU. ... E încoronarea firească a ştiinţei, e limanul spre care ne îndreaptă paşii zările adevărului creatural. Adevărul e climatul firesc al raţiunii. Ade­vărul e lumină, e bucurie, e eliberare; “adevărul” care nu e lumină, “adevărul” care coboa­ră spre prăpăstioasele hăuri ale nefiinţei şi nu urcă spre seninătăţile de azur ale cerului, nu este adevăr. Istoria ştiinţei a dovedit-o fără drept de apel. Adevărul coboară din Dumnezeu ca să ne urce iarăşi la Dumnezeu. Aceasta e calea Ştiinţei, a marilor savanţi occidentali; ştiinţei ro­mâ­­neşti, savantului român, nu ise cere nimic mai mult. Pe calea aceasta i se deschid şi ştiinţei româneşti orizonturile universalităţii....

Nicolae Paulescu este întruchiparea reală a savantului român. Spirit de înaltă putere de sinteză, de adâncă şi metodică analiză, putere de muncă neobişnuită, inteligenţă latină: clară, fi­­nă, pătrunzătoare, onestitate sufletească şi duh de sacrificiu, avea toate darurile unui adevă­rat om de ştiinţă. ... Ca profesor de fiziologie la Facultatea de medicină din Bucureşti, a pu­bli­cat în revistele de specialitate, lucrări ştiinţifice unanim apreciate. ... Opera lui e sin­te­ti­za­tă în două tratate cu mare răsunet în lumea medicală: Traité de Medicine (5 volume) şi Traité de Physiologie (3 volume). Dovada neândoielnică a prestigiului ştiinţific ce şi-l câş­ti­ga­se prin aceste lucrări, este faptul că Facultatea de Medicină din Paris, după moartea pro­fe­so­ru­lui LANCEREAUX, l-a chemat să ocupe catedra fostului său profesor. El însă a preferat să-şi închine toate puterile de muncă şi jertfă ţării sale...

Şi ţara, ţara aceasta care a adulat atâţia idoli deşerţi şi străini, l-a răsplătit cu uitarea.

Mai mult: s-a cerut în Parlament să fie înlăturat de la catedra de fiziologie. DE CE? Pentru că şi-a deschis cursurile la facultate cu o severă, dar ştiinţifică critică a darwinismului? Pentru că a dovedit netemeinicia materialismului şi a luminat, prin ştiinţă, zările sufletului şi ale Dumnezeirii? Pentru că a crezut în divinitatea lui IISUS şi în destinul de flacără şi cer al neamului? ... Pentru toate acestea şi poate şi pentru alte zări de lumină ce se desprindeau tai­nic din ochii lui senini ca seninul cerului. Materialismul şi darwinismul, sub forma lor hae­cke­li­ană, constituiau dogma “ştiinţei” universitare româneşti. ... Cine ar fi îndrăznit să fie de altă pă­­rere?

Nicolae Paulescu, în primul an de profesorat, n-a şovăit: a pornit lupta de luminare a ori­­zon­turilor, de descătuşare a ştiinţei şi sufletului românesc. Trebuia să sufere conse­cin­ţe­le: per­secuţie şi uitare. Mai ales că doctrina lui nu era un simplu sentimentalism: grea de do­cu­mentare, clară în perspective, evidentă în concluzii, era ca o explozie de lumină care alun­­ga întunericul rătăcirilor scientiste. Era glasul autentic al ştiinţei care dărâma fetişismul scien­tist al unui veac materialist.

Nicolae Paulescu, delicat şi modest cum era, a trecut peste toate ofensele senin şi zâmbi­tor: un aristrocrat al spiritului. Pilda mântuitorului era vie în inima lui. De aceea, înainte de a muri, ultima lui dorinţă a fost aceasta: să fie înmormântat simplu şi creştineşte, cu capul rezemat de “tricolorul care atât de mult mi-a fost drag” – “iar deasupra mea să aşezaţi chipul însângerat de spini al Mântuitorului, pe care mi l-a făcut Paciurea, inspirat de ultimile Lui cuvinte rostite pe cruce: Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac!”.

El ştia că lupta lui este lupta adevărului, trudă ctitoritoare de ştiinţă românească şi zbu­cium de eliberare a neamului. Ştia că ştiinţa nu este armă împotriva lui Dumnezeu, ci stâlp de lu­mină pe care se spri­jină tăriile cerului: că neamul îşi va găsi deplina rea­li­za­re nu în vreo con­cepţie materialistă şi atee, ci sub bolta de har şi lumină a Bisericii, prin revărsarea iubirii lui IISUS în inima Ţării.

De sus, din lumea de fericire şi lumină divină, priveşte surâzător şi senin peste veacuri: cti­tor al ştiinţei româneşti, călăuzitor al naţionalismului creştin, icoană în veac a savantului român”.

Sursa: ÎPS Mitropolitul Ardealului Nicolae MLADIN – Doctrina de viaţă a pro­fe­so­ru­lui Nicolae PAULESCU. Iaşi: Editura PERISCOP (reeditare 1997)

Şi Nicolae Iorga l-a descris în acelaşi minunat fel:

Profesorul Paulescu, care a trăit ca un mucenic şi a murit ca un sfânt, în­fă­ţi­şea­ză în chipul cel mai expresiv pe învăţatul român, aşa cum îl fac cele mai bune tra­di­ţii ale ţării noastre”.

Dumnezeu să îl ierte!

Friday, July 18, 2008

Interviewing at Google



Find out more about Google's recruiting process.

Wednesday, July 16, 2008

Marketing Intern - Armistitiul dintre Marketing si HR - un training semnat Florina Pânzaru

Cu educatia de marketing si formarea in resurse umane inclin sa cred ca am o viziune aparte asupra ceea ce inseamna gandirea de marketing si implementarea ei la nivelul tuturor departamentelor...cu precadere a celui de resurse umane. De aici s-a nascut si interesul pentru Marketing Intern, care s-a concretizat intai in lucrarea de licenta si apoi in organizarea sub umbrela PICANT a primului Training de Marketing Intern din Romania, sustinut de Florina Pinzaru.

In general, activitatea de Marketing a companiei este orientata exclusiv catre piata. Informarea cu privire la misiune, viziune, obiective, produse, cercetare, respectarea promisiunilor este adresata cu preponderenta clientilor, furnizorilor si partenerilor. In acelasi timp, departamentul de HR se ocupa mai mult de treburi administrative si de recrutare. Combinand cele doua notiuni s-a nascut termenul de Marketing Intern - un concept neinteles corect de multi oameni, concept care vizeaza imprimarea gandirii de marketing in toate departamentele unei organizatii si transformarea angajatilor in cei mai devotati si credibili promotori ai companiei.

Intr-o companie toate departamentele trebuie a lucreze impreuna pentru atingerea acelorasi obiective: profitabilitatea si succesul acesteia. De multe ori insa acest lucru nu se intampla si din pacate se observa lipsa unui real spirit de echipa si o cunoastere in amanunt a viziunii si obiectivelor companiei, pe fondul unei comunicari defectuoase. Activitatea de marketing si promovare a companiei nu poate şi nu trebuie să fie făcută numai de oamenii de marketing. Marketingul nu este neaparat “treaba tuturor”, dar in mod sigur gandirea de marketing este o necesitate de adoptat pentru toţi angajatii. Comunicarea, informarea, adaptarea mesajului la auditoriu, gandirea strategica, pe termen lung, integrarea in organizatie, promovarea implicita a organizatiei sunt actiuni de marketing pe care orice angajat al companiei ar trebui sa le inteleaga si sa le practice.

Aici ar trebui sa intervina atat oamenii de HR cat si cei de Marketing. Implementarea Marketingului Intern este o treaba de echipa – succesul depinzand de buna comunicare si colaborare dintre ei.

Multi dintre cei care intra in contact cu piata muncii si procesele de recrutare au observat ca, in prezent, angajatii aleg firmele si nu invers. Aceasta face ca intreprinderile sa fie nevoite sa se vanda pe ele insele catre angajati, ca pe orice alt produs pe care il fabrica. Concurenta nu se mai manifesta strict la nivelul clientilor cat, mai acut in anumite domenii, la nivelul candidatilor si al angajatilor. Nu se vand doar produsele si serviciile companiei ci si atmosfera si conditiile de munca.

Este clar ca o afacere merge bine pe piata si castiga mai multi consumatori ca urmare a furnizarii de mai multa valoare pentru client decat oricare alta varianta. Atat oamenii de de marketing cat si cei din HR stiu, dar tind sa subestimeze faptul, ca atitudinea angajatilor de la interfata cu clientii, designul magazinelor, ca si amabilitatea si eficienta echipelor care asigura servicii post-vanzare, au un mare impact asupra valorii pentru consumatori. Toti acesti factori, printre multi altii, pot influenta perceptia consumatorilor asupra beneficiilor produsului/serviciilor, functionale, emotionale si organizationale. Acest aspect duce la concluzia evidenta ca este nevoie de marketing intern.

Va astept la training pe 28 si 29 iulie. Subiectul este interesant si util deci nu va veti plictisi! Iar Florina este un trainer super!!!
Ultima zi de inscriere este pe 24 iulie si mai sunt doar cateva locuri! (Sursa: blogul Ioanei Anescu)

Tuesday, July 15, 2008

Human Resources Managers Job Description



Schwan Food Company - Creating a Talent Pipeline



The Schwan Food Company is dedicated to creating a pool of aspiring, competent knowledgeable senior managers so they can avoid searching outside of their organization. To build a talent pipeline, they put out a request to the managers to recommend people for their leadership academy. The first class was a group of 25 people selected out of a nominated group of 60.

The program gives senior leaders in the company an opportunity to interact with up-and-coming leaders as they work in small groups on high impact projects. Schwan's hopes that as more groups go through the program, their pool of talent will expand. By using the leadership academy to assess skills like building an effective team, delegation and motivation, The Schwan Food Company doesn't need to track these as closely when a person moves from one job to another.

HR ACADEMY -o adevărată universitate a HR-ului din România

În momentul în care Codecs a adus în România HR Vocational School am scris câte ceva despre acest program pe blog. Acum doresc să aduc câteva amănunte în plus privind această primă şcoală de nivel înalt în resurse umane pe plaiurile mioritice.
Proiectul primei şcoli profesionale de resurse umane a fost conceput ca un parteneriat cu Chartered Institute of Personal and Development (CIPD), din Marea Britanie, absolvenţii săi devenind astfel eligibili a se afilia unui grup de elite profesionale de peste 127.000 de membri, arată Roxana Mocanu, director al HR Academy, din cadrul companiei Codecs. Cursul de formare profesională va oferi absolvenţilor calificarea europeană „Certificate in Personnel Practice".
Durata cursului va fi de nouă luni, în sistem de învăţământ flexibil. Participanţii dezbat în întâlniri faţă în faţă subiectele cele mai noi şi „fierbinţi" din lumea resurselor umane. Pe tot parcusul, ei vor fi asistaţi de tutori români, practicieni de resurse umane, care au deja o carte de vizită şi au ce să le spună studenţilor şi din experienţa proprie. (Sursa: www.adevărul.ro)
Consider că o astfel de şcoală are rolul de a crea adevăraţi profesionişti în resurse umane capabili să gestioneze situaţii aparte ce apar zi de zi în orice tip de companie.

Către sine însuşi - Marcus Aurelius

În această seară parcurgeam o lectură filozofică mai veche a împăratului Marcus Aurelius, "Către sine însuşi". O carte plină de înţelepciune care va rămâne mereu de mare actualitate. În cele ce urmează voi releva câteva fragmente.

" Ceea ce nu face pe om inferior sie însuşi, nu coboară nici condiţia vieţii omeneşti şi nu distruge pe om nici în cele lăuntrice, nici în cele din afară ale sale.
Nu te purta ca şi cum ai avea de trăit zece mii de ani. Deasupra ta se înalţă legea destinului. Deci, cât timp vieţuieşti, cât timp încă îţi este cu putinţă, fă-te bun.

Totul este de scurtă durată şi pentru cel ce-şi aminteşte şi pentru cel pomenit.

Orice întâmplare petrecută nu înseamnă în ea însăşi o nenorocire, dar că ne reprezintă, în schimb, o fericire să o suporţi cu o generoasă dăruire a sufletului.

Cel mai înălţător mijloc de răzbunare împotriva făcătorilor de rele este să nu fii niciodată asemenea lor.

Unele abia aşteaptă să se nască, altele se grăbesc să dispară. Şi din ceea ce există, abia s-a zărit, că o parte s-a şi stins.

Arta de a trăi e mai asemănătoare cu meşteşugul luptelor, decât cu arta dansului, prin faptul că se impune să înfrunţi cu dârzenie şi bine pregătit tot ceea ce ţi se iveşte în cale, chiar şi evenimentele neprevăzute.

Arta înseamnă desăvârşirea caracterului: fiecare zi să fie trăită ca şi cum ar fi cea din urmă, fără să te zbuciumi, fără să fii amorţit şi ipocrit.

Căinţa este un fel de învinuire pe care omul şi-o aduce pentru că a trecut cu vederea ceva folositor. Binele trebuie considerat util, preocupările pentru realizarea sa sunt neapărat necesare în vederea depăşirii omului bun şi virtuos."

Tuesday, July 8, 2008

Companiile nu cunosc abilităţile angajaţilor

Două treimi dintre angajaţi consideră că au abilităţi care nu sunt valorificate la locul de muncă, potrivit unui studiu al companiei de e-learning, Learndirect. (VIA standard.ro)
În opinia mea acest fapt se poate observa cu ochiul liber zi de zi în companiile din România. Există multe talente ascunse şi care aşteaptă să fie exploatate. Trebuie doar creat un program coerent pentru ca acest lucru să fie posibil.

Puterea blogurilor via Cristi Manafu

Monday, July 7, 2008

Motto-ul zilei

"Nu exista nici fericire, nici nenorocire pe lume; exista doar compararea unei stari cu cealalta si atata tot. Doar cel care a simtit nefericirea cea mai cumplita e in stare sa simta cea mai mare fericire. Ca sa-ti dai seama cat de bine este sa traiesti, trebuie sa fi dorit sa mori." (Al.Dumas)

Sunday, July 6, 2008

Japonezii au inventat robotul vânător de angajaţi care stau peste program

Robotul a fost creat de către Alsok, o societate de securitate privată din Japonia.

Robotul, care poate fi închiriat contra unei sume de 2.300 de euro pe lună, a fost deja comandat de către Duskin, o companie niponă.

Poate ne-ar fi util şi nouă în România :).

Sursa: Le Figaro

Motto-ul zilei

Oamenii sunt ca niste iceberguri. Ochiul nu poate vedea decat o mica parte din ceea ce sunt ei cu adevarat.

What matters to me?

"All Marketers are Liars" - Seth Godin speaks at Google

Wednesday, July 2, 2008

My Cubicle (about the job)

Maxima zilei

Nu lasa sa treaca nici o zi fara sa privesti o opera de arta, fara sa asculti o piesa de muzica exceptionala sau fara sa citesti o carte buna.

(GOETHE)


Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)