Companiile sunt invitate să se implice într-un proiect cu impact pe Termen Lung în domeniul Educaţiei pentru România.
Mai multe detalii despre acest proiect găsiţi aici.
Pe urmele lui Carl Menger şi Eugen von Böhm-Bawerk, el a respins definitiv mecanicismul neoclasic, istorismul şi relativismul empirist, reconstruind sistematic teoria cooperării sociale bazate pe diviziunea muncii, în jurul conceptului-cheie de calcul antreprenorial de rentabilitate. Explicând solidaritatea monedei sănătoase cu instituţiile proprietăţii private, Mises a elucidat inflaţia ca proces insidios de redistribuire, destabilizare si dezintegrare socio-economică, imputabil politizării monedei şi a activităţilor bancare. Totodată, a demonstrat că abolirea proprietăţii private asupra factorilor de producţie face literalmente imposibile formarea preţurilor şi calculul antreprenorial în termeni monetari, aşa încât socialismul riguros implementat, departe de a permite planificarea economică - selecţia celor mai importante proiecte realizabile într-un sistem de diviziune a muncii, din perspectiva unui planificator central -, implică dezagregarea structurilor raţionale de producţie, până la nivelul celui mai abject primitivism. Iar menţinerea ideilor intervenţioniste, adică a ideilor socialiste neasumate consecvent, combinată cu frustrările populare induse recurent de imixtiunea statului în economie, tinde să instaureze, sau să restaureze, haosul socialist. Supravieţuirea civilizaţiei de tip occidental depinde, după Mises, de înţelegerea şi instituţionalizarea până la capăt a ordinii economice şi de drept a proprietăţii private.
Printre cele mai importante lucrări ale sale, se numără: Human Action. A Treatise on Economics (1949), numită de Murray N. Rothbard "biblia economică a omului civilizat," The Theory of Money and Credit (1912), Socialism (1922) şi Theory and History (1957).
Societatea în care trăim astăzi, reprezintă o ordine complexă şi dinamică a proprietăţii private, o economie de piaţă sau capitalism, cu o diviziune extinsă a muncii şi o extraordinară acumulare de capital. Într-o asemenea ordine socială, coordonarea activităţilor productive depinde în mod esenţial de anticipările antreprenorilor, iar alocarea raţională a resurselor este influenţată de următoarele instituţii: proprietatea, schimbul, acţiunea antreprenorială, moneda, acumularea de capital şi posibilitatea calculului economic.
Dar în această ordine socială complexă şi dinamică, sunt inserate adevărate insule de socialism, elemente de agresiune instituţionalizată, în care statul se comportă ca o organizaţie monopolistă, bazată pe impozitare (confiscare coercitivă de resurse), pe reglementare (prin impunerea unor reguli arbitrare prin forţă, care interzic persoanelor anumite comportamente non-violente sau care impun anumite acţiuni nedorite, adică prin încălcarea dreptului de proprietate asupra resurselor dobândite voluntar şi non-agresiv, prin interdicţii) şi pe impunere coercitivă (de exemplu, impunerea salariului minim pe economie).
Acest tip lucru, a fost generat de modul de gândire economică de tip keynesist, care deşi s-a dovedit a fi falimentar, încă ţine în captivitate pe majoritatea economiştilor şi ţările lor, din întreaga lume.
Intervenţiile guvernelor lumii în economia lor, sunt generatoare ale unei mulţimi de erori recurente, sursa principală a ciclului economic (efect al introducerii de constrângeri relevante în organizarea sistemului bancar – rezerva fracţionară, care influenţează anticipările antreprenoriale, făcându-le incompatibile cu raritatea resurselor) şi a crizelor (când se descoperă o masă impresionantă de erori la toate nivelurile activităţii economice).
Să menţionăm că utilizarea rezervei fracţionare în sistemul bancar, face posibilă: crearea de credit şi de monedă fictive (inflaţie simplă), expansiunea creditelor şi apariţia erorilor de anticipare ale antreprenorilor, din cauza confuziei dintre hârtie/ficţiune şi resurse. Rezultatul este o creştere artificială (boom), care risipeşte resurse rare.
Analiza cauzală a crizelor, în special, şi a ciclului economic, în general, se poate face numai cu ajutorul raţiunii şi a limajului uman. O asemenea analiză, asigură descoperirea legilor care guvernează acţiunile şi interacţiunile umane, ordinea socială (abordarea de tip praxeologic) şi identificarea cauzelor sistemice şi a instituţiilor care stau la originea lor.
Abordarea praxeologică este realistă, ţine cont simultan de timp, incertitudine şi raritate şi se face în termeni de acţiuni personale şi de drepturi de proprietate. Pentru rezolvarea problemei ciclurilor recurente şi implicit a crizelor, ea propune următoarele soluţii:
§ Eliminarea rezervei fracţionare şi a monedei de hârtie;
§ Interzicerea băncilor de a emite titluri fictive;
§ Reintroducerea unei unităţi de măsură a monedei – etalonul aur – adică, un regim monetar cu o singură monedă;
§ Legea Bursei de Valori va accepta numai tranzacţiile reale de titluri de proprietate şi va interzice/pedepsi tranzacţiile nominale/speculaţiile pure (cele care se referă la preţul viitor al titlurilor de proprietate);
§ Interzicerea deficitelor bugetare;
§ Reducerea aparatului birocratic al statului cu 2/3;
§ Restrângerea funcţiilor statului de drept la funcţii pur sociale sau publice (poliţia, justiţia, sănătatea, apărarea naţională, educaţia şi ecologia)
§ Reducerea radicală a fiscalităţii şi interzicerea impozitării excesive;
§ Pedepsirea aspră a încălcării dreptului de proprietate asupra resurselor dobândite de cetăţeni în mod voluntar şi non-agresiv.
Dacă se va continua guvernarea în modul intervenţionist şi nu se va aplica soluţia modului de gândire economic de tip praxeologic, atunci se va ajunge la o centralizare completă la nivel mondial a sistemului monetar-bancar şi a sistemului politic. Sau după spusele lordului KEYNES, „pe termen lung, cu toţii vom muri”. El îşi recunoştea astfel, falimentul teoriei economice pe care a elaborat-o.
Pentru cei care doresc detalii cu privire la adoptarea/construirea unei economii de piaţă liberă de intervenţii guvernamentale şi pentru a se trata de această boală infecţioasă, keynesismul, recomand lectura următoarelor lucrări fundamentale:
§ Ludwig von Mises – Acţiunea umană. Un tratat de teorie economică.
§ Anghel N. Rugină (1994). Teoria şi practica economică în epoca de tranziţie şi după. Bucureşti: Editura Fundaţiei România de Mâine
§ Marius Spiridon (2005). Ciclul economic în teoria economică modernă (Teză de doctorat).
Bucuresti, 14 Octombrie 2008
Cea mai importanta si imperativa strategie a companiilor pentru imbunatatirea marjelor de profit este aceea de a creste eficienta personalului.
Cum va poate ajuta Employer Branding?
Implinirea promisiunilor presupune mai mult efort decat incheierea acestora, iar acest lucru depinde atat de calitatea si devotamentul personalului, cat si de echipa de conducere. Incepand din back-office si terminand cu front-office, daca propriul dvs personal nu este adept al brand-ului sau al conducerii, este putin probabil ca altcineva va fi, dar cum sa va asigurati ca asa ceva nu se va intampla?
- Employer Branding ajuta echipele de conducere sa creeze un fel de claritate a scopului si a devotamenului care pot transforma afacerea.
- Employer Branding ajuta sefii de department sa ridice eficienta personalului din subordine.
- Employer Branding ajuta departamentul HR sa atraga, retina si implice un anumit tip de persoane de care afacerea are nevoie pentru a construi si mentine un avantaj competitiv.
Biografie Richard Mosley
Richard si-a inceput cariera la Research International, unde s-a specializat in cercetarea in domeniul Customer Service. Dupa 7 ani petrecuti ca specialist in cercetare, Richard s-a indreptat catre consultanta de marketing alaturi de unul din leaderii europeni de consultanta in branding, Added Value Group.
In paralel, Richard a fondat AVICOM, una din primele agentii de marketing intern din Marea Britanie, indeplinind functia de advisor pentru clienti internationali precum British Airways, Shell si Unilever, in domeniul dezvoltarii identitatii corporative si schimbarii organizationale.
Richard este acum asociat la "People in Business", leader global in domeniul consultantei in branding, unde a condus recent proiecte de dezvoltare a brandului pentru BAA, Coca-Cola, Fujitsu, The Guardian, Lloyds of London, RBS si Standard Life.
Cea mai recenta carte a lui Richard, "The Employer Brand: Bringing the Best of Brand Management to People at Work", avandu-l drept co-autor pe Simon Barrow, a fost publicata in Octombrie 2005. Cartea a devenit o referinta globala in domeniu, iar recent a primit o distinctie pentru 'contributia extraordinara in domeniul resurselor umane' la Congresul pe Resurse Umane Asia-Pacific din Bombay.
Pentru mai multe amănunte despre acest eveniment vizitaţi http://www.employerbrand.ro/
Acest proces de selecţie neconvenţional are la bază o metodă numită Gronholm, importată din Statele Unite.
Pe http://hrcoffee.wordpress.com/ Anca explică foarte bine ceea ce se întâmplă în film. Este un film pe care îl recomand tuturor oamenilor de HR, precum şi celor interesaţi de subiecte precum globalizare sau corporaţii.