Thursday, September 30, 2010
Corupţia şi bugetofagii
CINE CONDUCE OPINIA PUBLICĂ
Cea mai superficială socoteală din lume ar dovedi, îndestul, că puterea productivă a naţiei româneşti n-a crescut, n-a putut să crească în raport cu groaza de cheltuieli pe care le-au impus formele de civilizaţie străină, introduse cu grămada în ţara noastră… Clasele productive au dat îndărăt; proprietarii mari şi ţăranii au sărăcit; industria de casă şi meşteşugurile s-au stins cu desăvârşire – iar clasele improductive, oamenii ce încurcă două buchi pe hârtie şi aspiră a deveni deputaţi şi miniştri, advocaţii, s-au înmulţit cu asupră de măsură, dau tonul, conduc opinia publică.
LEGILE DEMAGOGIEI
Am admis legi străine în toată puterea cuvântului, care substituie, pretutindenea şi pururea, în locul noţiunilor naţie, ţară, român, noţiunea om, cetăţean al universului… Am creat o atmosferă publică pentru plante exotice, de care planta autohtonă moare… Azi avem cele mai înaintate instituţii liberale: control, suveranitatea poporului, consilii judeţene şi comunale. Stăm mai bine pentru aceasta? Nu, de zece ori mai rău, căci instituţiile noi nu se potriveau cu starea noastră de cultură, cu suma puterilor muncitoare de care dispunem, cu calitatea muncii noastre, încât trebuie să le sleim pe acestea pentru a întreţine aparatul costisitor al statului modern.
Dacă în timpul când ni se promitea domnia virtuţii, cineva ar fi prezis ceea ce are să se întâmple peste câţiva ani, desigur ar fi fost declarat proroc mincinos. Să fi zis cineva că cei ce promiteau economii vor spori bugetul cheltuielilor cu 40%; că cei ce combat funcţionarismul vor spori numărul posturilor cu sutele; că cei ce sunt pentru independenţa alegătorilor vor face pe funcţionar să atârne atât de mult de autorităţile supreme încât aceste mii de oameni să voteze conform comandei din Bucureşti; că se va specula averea statului la bursă; că se vor da 17 milioane pe drumul de fier Cernavodă-Chiustenge (Constanţa n.r.), care nu face nici cinci, şi că patru milioane din preţul de cumpărătură se va împărţi între membrii Adunărilor; că se va constata cumcă o seamă de judecători şi de administratori în România sunt tovarăşi de câştig ca bandiţii de codru. Dacă cineva ar fi prezis toate acestea lumea ar fi râs de dânsul şi totuşi nu numai acestea, ci multe altele s-au întâmplat şi se întâmplă zilnic, fără ca opiniunea publică să se mai poată irita măcar.
JUSTIŢIA A DEVENIT O FICŢIUNE
Cestiunea economică la noi nu e numai o cestiune a mişcării bunurilor; ea e mai adâncă, e socială şi morală. Fără muncă şi fără capitalizarea ei, adică fără economie, nu există libertate. Celui care n-are nimic şi nu ştie să se apuce de nici un meşteşug dă-i toate libertăţile posibile, tot rob e, robul nevoilor lui, robul celui dintâi care ţine o bucată de pâine în mână. Nu există alt izvor de avuţie decât sau munca, fie actuală, fie capitalizată, sau sustragerea, furtul. Când vedem milionari făcând avere fără muncă şi fără capital nu mai e îndoială că ceea ce au ei a pierdut cineva.
Mita e-n stare să pătrunză orişiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele şi averea unei generaţii… Oameni care au comis crime grave se plimbă pe strade, ocupă funcţiuni înalte, în loc de a-şi petrece viaţa la puşcărie… Funcţiunile publice sunt, adesea, în mâinile unor oameni stricaţi, loviţi de sentinţe judecătoreşti. Acei ce compun grosul acestei armate de flibustieri politici sunt bugetofagii, gheşeftarii de toată mâna, care, în schimbul foloaselor lor individuale, dau conducătorilor lor o supunere mai mult decât oarbă. Elemente economice nesănătoase, jucători la bursă şi întreprinzători şarlatani, se urcă, cu repejune, în clasele superioare ale societăţii omeneşti… Justiţia, subordonată politicii, a devenit o ficţiune. Spre exemplu: un om e implicat într-o mare afacere pe cât se poate de scandaloasă, care se denunţă. Acest om este menţinut în funcţie, dirijază însuşi cercetările făcute contra sa; partidul ţine morţiş a-l reabilita, alegându-l în Senat. Partidele, la noi, nu sunt partide de principii, ci de interese personale care calcă făgăduielile făcute naţiei în ajunul alegerilor şi trec, totuşi, drept reprezentanţi ai voinţei legale şi sincere a ţării… Cauza acestei organizări stricte e interesul bănesc, nu comunitatea de idei, organizare egală cu aceea a partidei ilustre Mafia şi Camorra, care miroase de departe a puşcărie.
MIZERIA ARTIFICIALĂ
Oare nu e caracteristic pentru tratamentul de care se bucură populaţiile noastre din partea administraţiei şi a fiscului când constatăm că, în acelaşi timp în care zeci de mii de străini imigrează în fiece an, românii, din contră, părăsesc ţara lor, ca şoarecii o corabie care arde, şi că emigrează? La noi mizeria e produsă, în mod artificial, prin introducerea unei organizaţii şi a unor legi străine, nepotrivite cu stadiul de dezvoltare economică a ţării, organizaţie care costă prea scump şi nu produce nimic. Aşa încât, departe de-a vedea existenţa statului asigurată prin cârma puternică şi prevăzătoare a tot ce poate produce naţia mai viguros, mai onest şi mai inteligent, suntem, din contră, avizaţi de-a aştepta siguranţa acestei existenţe de la pomana împrejurărilor externe, care să postuleze fiinţa statului român ca pe un fel de necesitate internaţională. Acea necesitate internaţională n-are nevoie de-a ţine seama de sentimentele noastre intime, ci numai de existenţa unui petec de pământ cvasineutru lângă Dunăre.
Vom avea de-acum înainte dominaţia banului internaţional, impusă de străini; libertatea de muncă şi tranzacţiuni; teoria de luptă pe picior în aparenţă egal, în realitate inegal. Şi, în această luptă învinge cel pentru care orice mijloc de câştig e bun. Urmare ei, capitalul, care ar trebui să fie şi să rămână ceea ce este prin natura lui, adică un rezultat al muncii şi, totodată, un instrument al ei, e, adesea, ca posesiune individuală, rezultatul unor uneltiri vinovate, a exploatării publicului prin întreprinderi hazardate şi fără trăinicie, a jocului de bursă, a minciunii.
Peste tot credinţele vechi mor, un materialism brutal le ia locul, cultura secolului, mână-n mână cu sărăcia claselor lucrătoare, ameninţă toată clădirea măreaţă a civilizaţiei creştine. Shakespeare cedează în faţa bufoneriilor şi dramelor de incest şi adulteriu, cancanul alungă pe Beethoven, ideile mari asfinţesc, zeii mor.
Autor: MIHAI EMINESCU
Sursa: http://www.certitudinea.ro/articole/editorial/view/corupTia-Si-bugetofagii_
Wednesday, September 29, 2010
Robin Sharma la Bucureşti
Principalele idei expuse
"Imagineaza-ti ca faci lucrurile atat de bine, ca n-ai putea sa fii mediocru nici daca ai incerca".
"Ai nevoie de un titlu pentru a munci asa cum reusea Constantin Brancusi sa sculpteze?"
"Traim intr-o lume in care am devenit dependenti de a fi ocupati".
"Vreti sa ajungeti in ultima zi a carierei sau a vietii voastre spunandu-va ca v-ati limitat?"
"Pentru a trece de la a critica la leadership, trebuie sa ne infruntam temerile".
"Cele mai multe idei le-am invatat de la soferii de taxi. Sunt adevarati filozofi pe roti".
"Cei mai buni oameni de afaceri au avut timp sa citeasca si sa gandeasca intr-o lume ocupata".
"Ai grija sa nu-ti pierzi familia pe drum in timp ce urci muntele succesului".
Potrivit lui Sharma, cele patru toxine letale care distrug o companie sunt barfa, critica, negativismul si lamentatiile.
"Vrei sa-ti dublezi succesul urmatoarele 90 de zile? Vrei sa dublezi valoarea muncii tale? Dubleaza-ti cunostintele. Micile imbunatatiri zilnice duc in timp la rezultate uimitoare".
"Secretul pasiunii este scopul. Marii manageri devin mari manageri pentru ca au un scop".
"Marii oameni construiesc monumente cu pietrele care sunt aruncate in ei".
"Cele mai bune companii din lume stiu exacct cum este experienta unui client de la a la z".
"Fiecare moment in fata clientului e un moment al adevarului".
"Vreti sa va dublati vanzarile? Dublati priceperea angajatilor vostri!".
"Constientizarea precede schimbarea, care la randul ei precede rezultatele".
Sursa: http://www.cariereonline.ro
Cuvinte de folos. Părintele Arsenie Boca
"Nasteti-vã sfinti!"
"Sã-ti feresti capul de frig si de prostie!"
"În mintea strîmbã si lucrul drept se strîmbã"
"Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã"
"Un suflet trist este un suflet cu luminile stinse"
"Mustrarea învinge, dar nu convinge"
"Fiecare dintre noi ducem un necredincios în spate"
100 de ani de la naşterea Sfântului Ardealului- Arsenie Boca
Părintele Arsenie trebuie să reprezinte modelul nostru de viaţă creştină.
Tuesday, September 28, 2010
Spiritul de gaşcă
În zădar am protesta, în zădar am cere să ni se probeze o singură tendenţă reacţionară în înţelesul adevărat al cuvîntului, adecă tendenţa de-a ne-ntoarce la teocraţia şi feudalismul evului mediu, în zădar am dovedi că nici prin vis nu ne-a trecut de-a fi ceea ce ni se impută că voim a fi şi că faptele noastre toate sînt contrarie acelei aserţiuni gratuite, adversarii noştri, dacă n-au minte, au cel puţin o gură, o gură ce pare a-şi fi arogat pe seamă-şi atribuţiunile tuturor celorlalte calităţi intelectuale pe care natura obicinuieşte a le dărui oamenilor. Dacă nu voieşti să crezi fără a cerceta, dacă nu juri că frazele apocaliptice, plivite din discursurile revoluţiilor franceze, sînt adevăruri absolute, nu meriţi a şedea alături cu unicii naţionalişti, unicii români, unicii patrioţi, cari se bucură de privilegiul de-a fi monopolizat pe seama lor toate ideile mari şi frumoase. Ei singuri au dreptul de-a face paradă cu patriotismul lor, căci dacă n-ar face atîta măcar, ar şti sau ar putea să facă altceva mai folositor? Domnia absurdă a frazei a mers atît de departe încît ei înşii şi-au deschis ochii şi merg pe calea pe care odinioară o numeau reacţionară.
Ziarele roşii scriu de ex[emplu] contra evreilor. Oare se poate o dezminţire mai flagrantă a libertăţii, egalităţii, fraternităţii etc.? Desigur că nu. Cu toate astea campionii acelor idei a devenit reacţionari şi combat în acest caz cu înverşunare principiile acelea cari, după evangelia Revoluţiei franceze, sînt mîntuirea popoarelor şi culmea tuturor fericirilor.
Cum se-ntîmplă dar că ceea ce ieri în toate cazurile era bun, mare, frumos şi folositor, aşa deodată să devie periculos? Iată dar că, în acest caz, reţeta Revoluţiei franceze s-au dovedit rea, ca şi în alte multe ocaziuni, că ideea statului concret a învins frazele; pericolele imediate ce ameninţă în mod invederat ţara au trebuit să le demonstre pînă şi roşilor că ideile politice cată să fie un rezultat al unei stări de lucruri, nu viceversa.
Deosebirea între noi şi liberali este că liberalii iau în sens absolut ideile citite şi nerumegate din autori străini, pe cînd pentru noi adevărurile sociale, economice, juridice nu sînt decît adevăruri istorice.
Nu sîntem dar contra nici unei libertăţi, oricare ar fi aceea, întrucît ea e compatibilă cu existenţa statului nostru ca stat naţional-românesc şi întrucît s-adaptează în mod natural cu progresele reale făcute de noi pînă acuma. Numai pe terenul acesta găsim că o discuţie e cu putinţă. Cine susţine însă ca absolute şi neînlăturabile principii a căror aplicare ar fi echivalentă cu sacrificarea unui interes naţional, acela nu poate fi omul nostru.
Aşteptăm dar ca, pe multe terenuri ale vieţii publice, spiritele oneste, de orice opinii s-ar fi ţinut pîn-acuma, să simtă nevoia unei reacţiuni sănătoase şi conforme cu trebuinţele actuale ale ţării, aşa că reacţionar va fi un titlu de merit chiar pentru mulţi din aceia cari pînă astăzi dădeau acestui cuvînt senzul reînvierii privilegiilor şi feudalităţii. Reacţiunea noastră se intemeiază pe convingerea că ţara nu mai poate merge cu această organizare laxă, favorabilă naturilor catilinare şi reputaţiilor uzurpate, fără de pericolul de-a înceta să fie ţară românească, pe convingerea în fine că statul e asemenea un produs al naturei, care are legile organice după care trăieşte şi că, dacă se introduce o legislaţie artificială în locul celei care s-ar fi potrivit şi ar fi rezultat din stadiul organic al lui, arbitrariul unei asemenea substituţiuni se traduce în crize acute, ce pot pune capăt esistenţei noastre chiar.
De ce ne-a dat Dumnezeu râsul
Ca un fel de refugiu de multele inconveniente ale vieţii, Dumnezeu, în înalta sa bunăvoinţă, a dat omului râsul cu toată scara, de la zâmbetul ironic până la clocotirea homerică. Când vezi capete atât de vitreg înzestrate de la natură, încât nu sunt în stare a înţelege cel mai simplu adevăr, capete în care, ca în nişte oglinzi rele, totul se reflectă strâmb şi în proporţii pocite, făcându-şi complimente unul altuia şi numindu-se sarea pământului, ai avea cauză de a te întrista şi de a despera de viitorul omenirii, dacă n'ai şti că după o sută de ani de pildă, peste despărţămintele geniilor contimporani, peste balamuc şi puşcărie, va creşte iarbă şi că, în amintirea generaţiei viitoare, toate fizionomiile acestea vor fi perit fără de nici o urmă, ca cercurile din faţa unei ape stătătoare.
Garanţia învingerii adevărului şi binelui, în lumea aceasta, este moartea. Dacă moartea nu s'ar îndura să ne scape de o generaţie în disselecţiune, dacă moartea n'ar pune adevărul la adăpost de onoarea de a fi coexistat alături cu partea criminală şi stupidă a omenirii, niciodată naţiile n'ar fi putut strânge acel capital de adevăruri, care înobilează aspra lor luptă pentru existenţă. E o fericire pentru noi că prostia şi perversitatea fiind nemuritoare, cel puţin proştii şi perverşii in concreto sunt muritori. De acolo râsul, ca un voios semn de încredere în zădărnicia acestei privelişti.
Articol publicat în Timpul, la 1 februarie 1880
Sursa: http://www.certitudinea.ro/articole/editorial/view/de-ce-ne-a-dat-dumnezeu-rasul
Recomand cu căldură cititorilor blogului meu site-ul http://www.certitudinea.ro. Este un site de cultură, spiritualitate şi atitudine.
Sunday, September 26, 2010
Friday, September 24, 2010
Patru lecţii de leadership, din partea unui croitor înţelept
Observaţi. Discutaţi cu oamenii cu care lucraţi. Ascultaţi-i cu atenţie sinceră. Şi supravegheaţi afacerile. Pentru ca nu puteţi aştepta rezultate decât de la ceea ce controlaţi îndeaproape.
Creaţi relaţii. Fiţi cu adevărat amabil cu oamenii. Trataţi-vă clienţii cu respect. Oferiţi-le servicii de calitate. Fiţi atenţi şi rezolvaţi prompt orice reclamaţii.
Adaptaţi-vă. Condiţiile se schimbă. Concurenţa creşte. Nesiguranţa este acum ceva normal. Păstraţi-vă dinamismul. Păstraţi-vă flexibilitatea. Păstraţi-vă abilităţile.
(Robin Sharma)
Thursday, September 23, 2010
Wednesday, September 22, 2010
In sudul Chinei, in provincia Yunnan , la granita acestei tari cu Vietnamul, se afla un loc cum putini si-ar putea imagina ca exista. Pare rupt din povesti sau, mai degraba, din panzele unui pictor indragostit de prea multe culori, un fenomen unic pe Terra de care localnicii si oficialii de la Beijing nici nu par sa fie constienti, dovada fiind faptul ca zona nu a fost inclusa in circuitele turistice iar oamenii isi duc viata linistita la fel ca acum cel putin un secol....
In provincia Yunnan, mai precis la sud-vest de Kunming, capitala acesteia, dealurile, a caror altitudine nu depaseste 800 de metri, sunt complet acoperite de culori vii, intr-un melanj incredibil, capabil sa iti taie rasuflarea. Motivul acestui fenomen il reprezinta concentratia mare de minereuri feroase care, datorita unei lungi perioade de oxidare, au dat reliefului o neobisnuita culoare rosie. Peste toate se adauga sutele de culturi diferite ale taranilor chinezi, practic nicio parcela nu este lasata la voia intamplarii, culorile acestora intregind un peisaj care i-ar fi lasat muti pana si pe pictorii suprarealisti...
Locul pare, in acelasi timp, desprins din povestile lui Tolkkien. Una dintre cele mai frumoase si mai indragite imagini este aceea in care taranii chinezi pleaca in zorii zilei, in carute trase de magari, catre parcelele pe care fiecare a cultivat altceva, in functie de preferinta fiecaruia... Suna banal atunci cand spui ca un deal este acoperit de culturi de cartofi, de rapita, de porumb, orz sau legume. Dar atunci cand privesti totul ca un intreg, imaginea se aseamana cu un vis dintre cele mai frumoase...
Obisnuiti de secole cu aceasta panorama, localnicii spun totusi ca momentul cel mai frumos al zilei il reprezinta apusul. Atunci, norii sangerii arunca asupra dealurilor o lumina care transforma totul. Doar atunci, spun ei, se poate observa adevarata frumusete a locurilor.
Tot in aceasta zona veti intalni si un obicei ciudat, acela de a inhama la carute animale din specii diferite. Desi preferati sunt magarii, nu de putine ori veti vedea tragand la acelasi jug un cal si un magar, un cal si o vita sau un magar alaturi de un taur. Motivul? Il spun aceeasi tarani chinezi. Fiind din specii diferite, animalele au temperamente diferite, astfel ca, atunci cand un animal devine indaratnic, celalalt ii impune ritmul sau, iar metoda functioneaza de fiecare data....
Chiar merită să pierzi trenul!
Album cu muzică de concentrare mentală pe sistemul binaural
Ritmurile binaurale constituie o revolutie in neurostiinta.
Se foloseste tehnologia binaural beat, in fiecare ureche se induce câte un ton sinusoidal:
de ex. 400 Hz – in urechea stanga si 410 Hz – in urechea dreapta.
Desi urechea nu percepe cei 10 Hz, acest al treilea ton ia nastere in nucleii olivari din creier, raspunsul creierului este ceea ce in engleza se numeste ,,entrainment”. Creierul intra in starea alpha pentru ca tinde sa echilibreze cele 2 tonuri.
Efectele? Uimitoare: se pot induce electronic cele patru patternuri de functionare ale undelor cerebrale: beta (13-100 Hz), alpha (8-12 Hz), theta (8-4 Hz), delta (4-1 Hz).
Frecventele sunt aproximative. Aceste patternuri se pot observa pe un EEG (Electroencefalograf).
Albumul are 2 componente:
1. Ritmurile binaurale
2. Muzica speciala ce indeplineste 2 conditii :
- ritm constant pentru o stimulare celebrala
- o componenta emotionala ce nu depaseste nivelul de baza (nu distrage atentia de la studiu)
Lista track-uri:
1. Blossom (7:06) – Undele celebrale sunt receptive la vibratiile din jurul nostru creand perceptiile noastre.
Lasandu-ne gandurile sa infloreasca putem aduce in viata noastra mai multa relaxare si o stare mentala mult mai buna.
2. Deep Focus (6:04) – Aceasta muzica meditativa poate imbunatati foarte mult abilitatea ascultatorului de a intra in stari adanci de expansionare a constiintei si de concentrare mentala. Acest album de muzica este special creat pentru a oferi accesul la stari inalte de constiinta si meditatie.
3. Indigo Spheres (6:34) – Gandul uman este energie, si ca orice alta forma de energie din univers, poate lua forma. Ca un exercitiu mental sa ne inchipuim ca gandurile noastre sunt niste sfere luminoase de culoare indigo si se raspandesc in mediul inconjurator, daruind pace mintii, ajutand-o sa se concentreze mai usor.
4. Inside (7:08) – In interiorul nostru se afla cele mai nepretuite comori, spun inteleptii pamantului. Asa este, o cautare interioara gradata si din ce in ce mai profunda va dezvalui potentialitati de care nici nu banuiam ca exista in fiinta noastra.
5. Mindscapes (7:05) – Sa ne lasam mintea sa viziteze cele mai exotice locuri de pe pamant, descatusand-o de toate limitarile pe care ni le-am autoimpus . Putem astfel ajunge pe cele mai inalte culmi ale muntilor, sau in cele mai misterioase adancuri ale oceanelor si toate acestea intr-o clipa.
6. Nature Within (6:27) – In timpul celor mai agitate ore ale zilei, cand activitatile exterioare par sa ne ia in control viata, e foarte bine sa ne amintim de natura noastra interioara cat mai des, reusind astfel sa fim focalizati, relaxati si atenti chiar si in cele mai dificile situatii.
7. Peacefull (5:57) – Cu ajutorul vibratiilor multi-timbrale ale sunetelor, frecventa predominanta la nivel celebral se schimba aducand pace interioara, ganduri clare precum cristalul si o focalizare perfecta.
8. Unknown Paths (7:04) – Scopurile pe care ni le propunem trebuie sa fie intotdeauna foarte clare, precise si cat mai detaliate. Totusi sa nu impunem niciodata universului modurile in care acesta ni le aduce in viata noastra. Sa-l lasam astfel sa ne surprinda prin caile sale necunoscute si uimitoare, prin care el da viata viselor noastre.
9. Visions (7:15) – In timpul activitatilor intense, sau cand ne aflam in impas, apar deseori strafulgerari ale intuitiei ce se manifesta intocmai ca niste viziuni mentale interioare care ne ajuta sa trecem mai usor de obstacolele ce ne apar in cale. Sa lasam aceste imagini creatoare sa vina in viata noastra cat mai des…
10. Wonder (6:12) – Curiozitatea si uimirea fata de lucrurile simple sunt doar cateva din comorile copilariei cele mai de pret pe care uitam sa le luam cu noi in aceasta calatorie a vietii. Totusi acestea sunt ingrediente esentiale pentru fericire si liniste. Doar prin linistea mintii ne putem concentra mai usor.
Produsul poate fi comandat la adresa http://www.infospeed.ro/comanda/?prod=6Tuesday, September 21, 2010
Carl Honore elogiaza lentoarea
Monday, September 20, 2010
Tactici simple pentru relaţii excelente (Robin Sharma)
2. Fiţi sinceri şi vorbiţi deschis.
3. Fiţi punctuali.
4. Spune-ţi "vă rog" şi "mulţumesc".
5. Nu faceţi promisiuni exagerate, dar oferiţi mai mult decât se aşteaptă de la dumneavoastră.
6. Faceţi ca oamenii să devină mai buni datorită faptului că v-au întâlnit.
7. Fiţi prietenoşi şi preocupaţi de cei din jur.
8. Ascultaţi ceea ce au de spus ceilalţi.
9. Interesaţi-vă cu pasiune de ceilalţi oameni.
10. Zâmbiţi mult.
Sunday, September 19, 2010
Sherwin Nuland despre speranță
Curs de parenting cu prof. Florian Colceag
Mai multe detalii pe http://parenting.infospeed.ro/
Modelul Aisberg în selecția de personal
- Anticipează aisbergul!
Modelul Aisberg este cunoscut mai ales în domeniul comunicării și își are rădăcinile în "modelul aisberg al conştiinţei" al lui Sigmund Freud.
Freud a comparat comportamentul uman cu un aisberg plutitor. Presupunerea lui a fost că, în comportamentul nostru situațional de zi cu zi suntem conștienți de doar 10-20% din ceea ce ne determină comportamentul. Cu alte cuvinte, 10-20% din comportamentul nostru este un comportament conştient, reprezentat prin ceea ce este vizibil deasupra suprafeţei apei. 80-90% din motivația pentru comportamentul nostru este inconştient şi este reprezentat de ceea ce este scufundat sub suprafața apei.Cum descoperim aspectele ascunse ale comportamentului candidatului in procesul de selectie? Presupoziţiile fundamentale ale modelului au fost deja aplicate în multe domenii diferite. Acest model nu este doar un pilon-cheie al teoriei comunicării, ci este folosit, de exemplu, și în legătură cu dezvoltarea organizațională, psihologie educaţională, managementul proiectelor şi/sau cultură corporatistă.
Modelul Aisberg prezentat aici se referă la selecţia de personal. Ce procentaj din profilul unui candidat poate cunoaște companiile în timpul procesului de angajare? Ce procentaj rămâne ascuns?
2. Evită efectul Titanic
Secțiunea reprezentată de partea aisbergului aflată sub nivelul apei (80-90%) este decisivă pentru integrarea și retenția noilor angajați într-o companie și pentru performanţa pe termen lung. În procesul de recrutare-selecție există pericolul ca relația profesională să sufere, dacă compania nu descoperă adâncimile şi nu recunosc în prealabil semnalele de avertizare. Iar acest lucru are întotdeauna un impact asupra întregii echipe.
Sursa: http://www.business-edu.ro/resurse-umane/resurse-umane/2443-modelul-aisberg-in-selecia-de-personal.html
Benoit Mandelbrot: Fractalii și arta dezordinii
Saturday, September 18, 2010
Despre coaching
LHH Forum - The Coaching Continuum - Part 1 from Adecco Singapore on Vimeo.
LHH Forum - The Coaching Continuum - Part 2 from Adecco Singapore on Vimeo.
LHH Forum - The Coaching Continuum - Part 3 from Adecco Singapore on Vimeo.
LHH Forum - The Coaching Continuum - Part 4 from Adecco Singapore on Vimeo.
Friday, September 17, 2010
Julian Treasure: Cele 4 feluri în care sunetul ne afectează
Bucuraţi-vă de ceea ce aveţi
Thursday, September 16, 2010
Cameron Herold: Să ne creștem copiii să fie antreprenori
Wednesday, September 15, 2010
Viata lui Richard Branson la 9144 de metri
Întrebări esenţiale
Am trăit din plin?
Am învăţat să renunţ?
Am iubit suficient?
Am evitat să-i rănesc pe ceilalţi, şi am lăsat lumea mai bună decât am găsit-o?
Despre marile realizări
Merită să medităm la cuvintele spuse de Robin Sharma.
Magnatii americii arunca manusa, copiii Romaniei o ridica
Magnatii americani decid sa-si doneze jumatate din avere. 600 de miliarde de dolari pentru organizatii caritabile este o suma fabuloasa, ce poate rezolva multe din problemele actuale acute ale omenirii, oferind educatiei, implicit vietii, o sansa uriasa. E foarte posibil ca toate donatiile cumulate, oferite pana astazi in istoria omenirii, sa nu atinga suma realizata acum.
La un asa gest (The Giving Pledge, www.givingpledge.org) trebuie un raspuns pe masura.
In aceste conditii, IRSCA Gifted Education initiaza un proiect: „cea mai lunga scrisoare de multumire din lume, pentru cel mai generos gest din lume“, adresata de copiii din Romania miliardarilor americani care, prin gestul lor unic, schimba filozofia vietii pe pamant.
Recunostinta este baza abundentei. ”Multumesc“, in orice forma s-ar prezenta, creeaza puntea de legatura intre cel ce daruieste si cel ce primeste. Este feedback-ul de care daruitorul are nevoie pentru a putea continua: intelege ca a fost inteles. Sa aratam, deci, filantropilor americani ca i-am inteles. Consideram ca, prin acest gest, nobletea sufletului romanesc va iesi la lumina.
Invitam toate asociatiile si organizatiile neguvernamentale din Romania sa se alature ca parteneri in acest proiect.
Invitam presa sa se implice ca partener in acest proiect.
Propunem realizarea unei scrisori mondiale de multumire pentru acest mare gest.
Invitam profesorii sa citeasca acest Mesaj de invitatie in proiect pentru copii:
- Magnatii americani daruiesc jumatate din averea lor oamenilor.
- Haideti sa le daruim „cea mai lunga scrisoare de multumire din lume, pentru cel mai generos gest din lume”.
- Haideti sa fim noi una din cele mai frumoase voci care le multumeste acestor mari suflete pentru gestul lor.
- Roata daruirii si a primirii trebuie sa inceapa de undeva: fa tu primul pas. De fapt miliardarii americani au facut pasul lor; urmeaza pasul tau, pentru ca bulgarele abundentei sa creasca.
- O clipa de inspiratie poate schimba destinul omenirii. Aripa inspiratiei i-a atins pe Warren Buffett si Bill Gates cand au initiat procesul care poate duce la o noua constiinta a umanitatii.
- Compasiunea miliardarilor americani ne va inspira de acum inainte. Ea ne dezvaluie o noua paradigma si devine astfel un ideal de actiune, speram chiar un standard pentru omenire. Ea ne inspira sa credem ca orice problema (gestul miliardarilor a fost determinat de marea criza) este o provocare pentru a ne autodepasi.
- Imaginati-va ce ar fi lumea azi fara premiile Nobel, fara toate inventiile care, direct sau indirect, au fost realizate prin cercetarea sustinuta din donatii,.. fara toata creatia realizata de artisti din toate domeniile, sponsorizati prin diverse cai … fara ..
- Imaginati-va ce ar putea fi lumea maine daca gestul magnatilor americani ar duce la realizarea unor mari proiecte, proiecte pe care voi le puteti propune, si pe care noi ne obligam sa le comunicam lor
- Nu uitati: un drum de o mie de mile incepe cu un pas.
- Orice scrisoare de-a ta, cat de mica, va conta pentru ca ea va fi parte din cea mai lunga scrisoare de multumire din lume.
Mesajul nostru prin care ii invitam in proiect pe parinti si profesori:
- Societatea va fi frumoasa doar cand oamenii care o compun vor fi frumosi.
- E adevarat ca nu spunem nimic nou, ci doar lucruri banale si prea cunoscute, dar, totusi, atat de putin aplicate; ori rostul nostru de educatori e tocmai sa inspiram si sa stimulam creativitatea copiilor, sa le vorbim despre idealuri dar si sa ii ajutam sa si le implineasca. Idealurile pot fi atinse doar de caractere puternice, slefuite prin multa munca, facuta de copii, indrumati de parintii, de profesori si de societatea care staruie in formarea deprinderilor morale – stanca pe care poate dainui acest caracter.
- Ne dorim pentru copii crearea obisnuintei de a comunica, multumi, impartasi si participa la viata comunitatii.
- Dvs. sunteti cei mai in masura sa ii stimulati pe copii sa-si exprime gandurile si emotiile referitoare la gestul magnatilor americani.
- Un singur rand sau semn scris sau desenat de mana unui copil, izvorat din puritatea inimii lui, poate misca inima universului.
IRSCA Gifted Education:
- Indeamna societatea romaneasca sa-si apropie sufletul inghetat de atata materialism/comunism de focul idealurilor revelate de gestul elitei americane.
- Indeamna presa romaneasca sa dezbata implicatiile profunde ale acestui imens semnal de trezire a constiintei.
- Crede ca a sosit momentul sa fim in stare vorbim despre adevarurile vietii
- Propune ca marele gest al miliardarilor americani chiar sa poarte acest nume: „marele gest”, cu convingerea ca el va schimba constiinta omenirii, ca este scanteia care a aprins focul inspiratiei, care la randul lui va aprinde focul cunoasterii ce va arde, in cele din urma, materialismul din mintea oamenilor.
- Crede ca marele gest al miliardarilor americani dovedeste ca omul nu este neaparat o bruta materialista, desi de multe ori se manifesta asa, ci poate fi o fiinta profund spirituala.
- Spera ca „marele gest” (cum l-am numit noi) sa determite demararea marilor proiecte care sa schimbe paradigmele actuale in toate domeniile: domeniul educatiei in primul rand, acesta putand reprezenta samanta schimbarii intregii noastre vieti/perspective, …. domeniul militar …etc
- Crede ca marele gest este … un nou inceput.
Proiectul „celei mai lungi scrisori de multumire din lume, pentru cel mai generos gest din lume“ invita toti copiii si toate scolile din Romania sa il sustina.
Conditii de participare:
Fiecare participant adult sau copil in proiect va trimite 1 Scrisoare de maxim, 1 foaie de format A4 per participant, continand orice poate fi considerat ca mesaj (text, colaj sau lucrare artistica, etc) + ATENTIE: (pe fata) nume, localitate (pe spate) date de contact: adresa completa si/sau email + telefon.
Scrisorile pot fi adresate in orice limba cunoscuta (recomandam limba engleza).
Lucrarile vor fi trimise pe urmatoarea Adresa
Adresa a Asociatiei IRSCA Gifted Education pana pe 30 Noiembrie 2010 (data postei):
IRSCA Gifted Education, Strada Pascani nr 6, Centrul de Inovatie Didactica, sector 6, Bucuresti (in Scoala 155)
Recunoastere:
Toti participantii vor primi recunoastere din partea noastra (trimiterile noastre postale vor ajunge catre participanti inainte de 16 Decembrie):
+ Scolile vor primi diploma pentru participare in proiect
+ Copiii vor primi certificate de voluntari iar profesorii certificat de recunoastere pentru implicare intr-un proiect social
+ Scoala din tara care are cei mai multi participanti va primi o diploma speciala iar 3 copii participanti din scoala
+ 1 profesor delegat al scolii vor fi invitati la Bucuresti pe 5 si 6 Decembrie, cu toate cheltuielile acoperite pentru 2 zile, urmand sa ne povesteasca cum au reusit performanta. Ei vor primi o atentie speciala si se vor bucura de un interviu intr-un reportaj inedit. Ei vor avea ocazia sa elaboreze alaturi de colegii lor, copii cu abilitati inalte din sectorul 6, o scrisoare comuna catre filantropi, continand un proiect creativ pe care sa-l propuna spre realizare filantropilor cu sprijinul inedit al lor, al copiilor.
+ Toate scrisorile vor fi scanate si postate pe internet pe un website dedicat urmand sa fie vizibile intregii lumi si sa primeasca o atentie speciala
+ Scrisorile vor fi ulterior impachetate si trimise in SUA filantropilor cu o scrisoare speciala de intampinare a proiectului. In aceasta scrisoare, cele mai importante proiecte propuse de copii pentru implementate vor fi evidentiate si sustinute de organizatie.
Project Manager al Proiectului si purtator de cuvant
Cezar Avramuta
Cezar { at } giftededu.org
0727-182888
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân. (Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)