Monday, July 26, 2010

Bucuresti- Primul Program de Inovatie Didactica a identificat in prima runda 338 copii capabili de performanta inalta

Testarea a avut loc in perioada 15 mai – 15 iunie, ca parte a unui Program de Inovatie Didactica cu durata de 2 ani, destinat descoperirii si dezvoltarii inteligentelor multiple ale copiilor in sectorul 6, un amplu Proiect Pilot de testare faza preliminara – screening ce a inclus 1000 de copii.
Copii cu varste intre 9-12 ani au fost selectionati pe baza criteriilor furnizate de asociatie, a performantelor anterioare obtinute de copil, cat si a recomandarilor facute de invatatori si profesori din 23 de scoli. In faza a doua a etapei de screening desfasurata in perioada mai – iunie 2010 esantionul total de 835 de copii dintre care baieti (N= 390) si fete (N=445), a participat la testarea abilitatilor intelective printr-un test de abilitati cognitive, etalonat si validat pe populatia Romaniei, avizat CPR – Testul Matrici Progresive Standard Plus. Copiii au fost selectati din scolile participante pentru a face parte dintr-un Proiect de Inovatie Didactica, proiect de pionierat demarat in Sectorul 6 de IRSCA Gifted Education in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Sector 6, Bucuresti.
In urma rezultatelor obtinute, 40% (338 de copii din 835 testati) dintre copii testati au obtinut scoruri ce ii claseaza in primii 5% dintre copii de varsta lor (intelect de nivel superior); 23% (195 de copii din 835 testati) dintre copii testati in primii 10% dintre copii din aceiasi categorie de varsta (capacitate intelectuala peste medie).
Distributia pe gen arata o usoara diferentiere in favoarea fetelor – 184 fete si 154 baieti s-au clasat in primii 5%; 107 fete si 88 baieti s-au clasat in primii 10% dintre copiii din aceeasi categorie de varsta.
Etapa de screening s-a incheiat prin selectia primilor 5% dintre copii cu abilitati cognitive inalte (un total de 338 copii) si includerea lor in etapa finala de testare aptitudinala complexa pentru selectia a 30 de copii la SCOALA DE EXCELENTA, un program de formare gratuit, cu educatie de excelenta, cu o durata de 1 an. Testarea finala a inceput deja din luna iunie, in momentul de fata copiii participa la testarea WISC IV, un test complex de abilitati cognitive folosit la nivel international pentru recunoasterea si selectia copiilor gifted. Peste 500 de parintii participanti la program au fost informati despre principiile educatiei de excelenta, peste 150 dintre ei participand la sesiuni de intalniri interactive unde au primit consiliere si informatii despre educatia de excelenta, despre riscurile sociale ale copiilor supradotati, caracteristicile lor de personalitate precum si multe aspecte privind descoperirea abiltiatilor si potentialelor multiple ale copiilor.

O concluzie deosebita a proiectului este ca 63% dintre cei 835 copii participanti la faza a doua a testarii, au obtinut scoruri ce ii situeaza in primii 5% – 10 % dintre copii de aceeasi varsta, ceea ce indica un intelect de nivel superior sau capacitati intelectuale peste medie. Acest procent este extrem de important, semnalizand inca o data in plus, nevoia educatiei diferentiate si a unor politici educationale care sa sustina valorificarea potentialului inalt al acestor copii, conform Legii 17/2007 pentru educatia copiilor si tinerilor cu potential inalt si a tuturor recomandarilor internationale (ex: Recomandarea 1248/ 1994 a Parlamentului European).

Programul de Inovatie Didactica este un program unic in Romania, desfasurat de IRSCA Gifted Education in parteneriat cu Inspectorat Scolar Sector 6 Bucuresti: http://www.giftededu.org/primul

Afla cum poti face o donatie in natura pentru Centru: http://www.giftededu.org/avem-nevoie.

Implica-te si tu si trimite mesajul nostru tuturor prietenilor tai.
DESCARCA PREZENTAREA.

Sursa: http://giftededu.org/publicam-rezultatele

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)