Tuesday, April 24, 2007

Inteligenţa spirituală-SQ

Un subiect ignorat sau foarte puţin discutat, dar care există şi pe care consider că ar trebui să îl cunoaştem cu toţii: inteligenţa spirituală. Pentru a face lumină în acest caz mă voi întoarce la profesorul Stephen Covey, prin intermediul căruia voi încerca să lămuresc unele aspecte ale acestei probleme. În opinia sa, există trei moduri de dezvoltare a inteligenţei spirituale: în primul rând, integritatea- a fi sincer faţă de cele mai preţioase valori, convingeri ale tale şi faţă de conştiinţa ta, precum şi a avea o legătură cu Infinitul; în al doilea rând, semnificaţia- a simţi că aduci o contribuţie importantă la binele comun şi la cauze nobile; şi în al treilea rând, vocea- alinierea activităţii pe care o desfăşori cu talentele sau harurile tale unice şi cu vocaţia pe care o ai în viaţă. Integritatea înseamnă a face promisiuni şi a le respecta în acelaşi timp, adică a fi un om onorabil, un exemplu, un model pentru ceilalţi. Cel mai bun mod de a dezvolta integritatea este de a porni cu paşi mici şi de a face şi a ne respecta promisiunile. Apoi trebuie să încercăm să ne găsim un sens în viaţă şi să identificăm vocea. 

Un moment foarte important pentru identificarea vocii sau a vocaţiei în viaţă este momentul în care vă alegeţi o carieră, o slujbă sau o cauză căreia să vă dedicaţi. Puneţi-vă mereu întrebarea: Care este activitatea în care pot fi cel mai bun din lume? Şi nu în ultimul rând trebuie să ne întrebăm firesc ce rol are această inteligenţă spirituală şi de ce e atât de importantă. 

Persoanele care neglijează perceptele inteligenţei spirituale îşi pierd controlul asupra emoţiilor, abilitatea de a-şi înţelege aproapele, de a fi empatic în relaţiile cu cei din jur. Capacitatea de a trăi sentimente de dragoste şi compasiune faţă de semeni se diminuează considerabil. Aşa că aveţi grijă să dezvoltaţi toate cele patru tipuri de inteligenţă.

Saturday, April 21, 2007

Human Sigma şi Six Sigma


Metodele de îmbunătăţire a calităţii, precum Six Sigma, sunt foarte utile în contextul producţiei, dar sunt mai puţin utile atunci când este vorba de mixul angajat-client, cu dimensiunile sale volatile. Pentru această zonă Gallup a dezvoltat o nouă abordare de îmbunătăţire a calităţii numită Human Sigma.
Ca si Six Sigma, Human Sigma se concentrează pe reducerea variabilităţii şi îmbunătăţirea performanţei. Diferenţa este că Six Sigma se aplică proceselor, sistemelor şi calităţii serviciilor, în timp ce Human Sigma se concentrează pe calitatea relaţiei angaja-client.
În peste 20 de ani de cercetări, Gallup a ajuns la concluzia că oamenii îşi bazează deciziile pe un mix complex de emoţii şi raţiune.
După cum se poate observa apar noi tehnici în domeniul resurselor umane, care schimbă modul în care domeniul va evolua.

Friday, April 20, 2007

Conceptul People First-povestea secolului XXI


Nu mai constituie o noutate faptul că trecem printr-o transgregare de la modelul industrial la modelul bazat pe informaţie. Ce înseamnă acest lucru? Faptul că vorbim de o forţă de muncă foarte bine pregătită şi departamentele de cercetare şi dezvoltare încep să devină mai importante decât cele de producţie şi vânzări. Motoarele acestui model sunt globalizarea şi tehnologiile avansate. Inovaţia este crucială pentru a avea succes. Companiile care nu vor inova, se vor stinge lent. În mediul de afaceri contemporan, companiile trebuie să fie flexibile, adaptabile şi capabile să îşi modifice strategiile şi priorităţile pentru a face faţă provocărilor şi cererilor din piaţă. La fel trebuie să se comporte şi angajaţii.
Cele mai de succes companii din noua economie au reuşit pentru că au adoptat o structură organizaţională orizontală bazată pe echipe, care facilitează dezvoltarea unui spirit de colaborare.
Pentru a asigura o cultură organizaţională care pune oamenii pe primul loc, o companie are nevoie să dezvolte şi să recompenseze leadership-ul de la toate nivelurile. Oamenii trebuie să lucreze cu dedicaţie şi perseverenţă pentru a depăşi limitările ideilor preconcepute despre ceea ce înseamnă succesul, dacă îşi doresc cu adevărat sa ajungă lideri inovativi.
Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)